Katrine Søndergaard Pedersen

20111216FB K844 Foto: fodboldbilleder.dk

Det er usædvanligt, at en spiller tilbringer mere end halvdelen af sine første 36 år på et A-landshold i fodbold.

Men Katrine Søndergaard Pedersen var også en usædvanlig spiller. Hun debuterede i 1994 og sluttede i 2013, da hun som anfører og en boldbegavet midtbanespiller med overblik hjalp Danmark til at vinde bronze i EM-slutrunden i Sverige.

Katrine Pedersen opnåede 210 A-landskampe; flere end nogen anden i dansk fodbold. Dertil kom 19 kampe på DBU’s unge landshold. Efter sin sidste optræden i rødt og hvidt fortsatte hun i yderligere to sæsoner i henholdsvis norske Stabæk Fotball og Adelaide United FC.

I sin 21 år lange karriere var hun med til at vinde nationale mesterskaber i Danmark, England og Norge.

Det norske Fodbold Forbund tildelte hende i 2013 sin Fair Play Pris. I begrundelsen hed det, at ”hun er et eksemplarisk forbillede for alle piger og nyder stor respekt blandt både medspillere og modstandere.” Samme år blev hun kåret som Årets Spiller i dansk kvindefodbold; en hædersbevisning, hun også havde modtaget fra Spillerforeningen i 2007 og fra DBU i 2011.

Katrine Pedersen var sammen med Lone Smidt Nielsen og Susanne Augustesen nomineret til titlen som Århundredets Kvindelige Fodboldspiller, da DBU i 2015 markerede 100-året for kvinders valgret. De tre kvinder havde på hver deres måde afsat deres fodboldstøvleaftryk på historien om kvinder i sporten. Hæderen tilfaldt Lone Smidt Nielsen.

Kåringen var samtidig startskuddet på DBU’s projekt, Pigernes Stemme, der skulle sætte større fokus på kvindefodbold med henblik på talentudvikling for piger og bedre faciliteter.

I den henseende spiller Katrine Pedersen også en nøglerolle. Hun er en af de kun fire kvinder i Danmark, der har opnået UEFA’s PRO trænerlicens, hun har været assistenttræner for det danske landshold i en årrække, hun er cheftræner for AGF i Gjensidige Kvindeliga, og hun er ambassadør for Global Goals World Cup; en international turnering i kvindefodbold, der er baseret på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2022.

Født 7. april 1977 i Horsens.

Klubber: Hjortshøj-Egå IF • IK Skovbakken • Fulham FC • Fløya IF • Djurgårdens IF • Asker Fotball • Stabæk Fotball • Adelaide United FC

210 landskampe • 9 mål (1994-2013)