Ole Madsen

Tilskuerne i Parken var på fornavn med Ole Madsen ligesom som de havde været det med Pauli Jørgensen. Ole Madsen var kun 171 cm høj, men han var en stor fighter med en exceptionel evne til at forudse og udnytte en målchance. Han opnåede 51 landskampe – uden nogensinde at spille bare én kamp i den danske 1. division.

Bortset fra tre vellykkede sæsoner som professionel i Sparta Rotterdam (1965-68) spillede han som senior på et lavere niveau; først for Boldklubben Stefan i Københavns-serien indtil 1957 og siden for HIK i 2. og 3. division. Alligevel var ”vognmanden” i stand til at køre rundt med verdens bedste forsvarere. Han var med sin pågående stil en konstant trussel; selv med ryggen til målet.

Da han i 2-1 sejren over Sverige i Idrætsparken den 20. juni 1965 scorede med hælen, skrev Magnus Simonsen i Politiken: ”Selv om Ole Madsen på grund af sine hårde metoder på forhånd ikke var populær hos svenskerne, så gjaldt det i al fald ikke mere, at de hellere så hans tæl end hans tå. Han var lige farlig med begge dele; på én gang helten og skurken, afhængig af på hvilken side af Øresund, han blev omtalt.”

Ole Madsen var førstevalg som centerforward til landsholdet efter i sin kun anden kamp at have lavet to mål, da Danmark spillede 4-4 i Stockholm i 1958 mod et svensk landshold, som fire måneder tidligere havde tabt til Brasilien i VM-finalen; en bedrift, som indbragte ham Politikens særlige pris som Årets Fund. Men så blev han væk fra en udtagelseskamp, fordi han skulle giftes, og dernæst gav han udtryk for, at det var vigtigere for ham at passe sin vognmandsforretning end at deltage i de olympiske forberedelser. Dengang udbetalte DBU kun 60 kroner om dagen i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Da Harald Nielsen skrev kontrakt med Bologna FC og dermed udelukkede sig selv fra landsholdet for altid, overtog Ole Madsen rollen som nationens målscorer og publikums erklærede yndling. I december 1963, da Danmark indenfor to uger måtte igennem tre kampe mod Luxembourg for at kvalificere sig til slutspillet om Europa Mesterskabet i Spanien året efter – det blev 3-3 i Luxembourg, 2-2 i Idrætsparken og 1-0 i det afgørende opgør i Amsterdam – lavede Ole Madsen alle seks danske mål.

Ole Madsen – Årets Spiller i Danmark i 1964 – var anfører i 29 af sine 51 kampe for DBU (inklusive sin optræden på Nordens Hold mod Resten af Europa i anledning af unionens 75 års jubilæum). De var fordelt på to perioder. Da DBU i 1969 besluttede at ville anvende hjemvendte professionelle på landsholdet, blev han den første, selv om han var fyldt 34 år og spillede i 3. division.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2016

Født 21. december 1934 i København • Død 25. marts 2006

Klubber: Bispebjerg Boldklub • Boldklubben Stefan • Hellerup Idrætsklub • Sparta Rotterdam

51 landskampe • 42 mål (1958-69)