Preben Elkjær

”Verdens bedste forward” blev der sagt om Preben Elkjær i midten af 1980erne. I de tre år – fra 1983 til 1985 – den franske midtbanespiller Michel Platini blev valgt som ’Årets Spiller i Europa’, sluttede danskeren som nummer henholdsvis 3, 2 og 4.

Preben Elkjær var lige så rap i munden som på fødderne. ”Det overraskede mig at læse, jeg havde lært at spille fodbold i FB; jeg troede, mit talent var medfødt” var en af hans mange festlige og slagfærdige bemærkninger.

Han scorede to gange i sin debut på landsholdet mod Finland i 1977. ”Hvor mange mål, jeg har lavet? Det ville de ikke engang spørge om til en studenter-eksamen.” Det blev til 38 på landsholdet i 69 kampe. ”Sepp Piontek skiftede mig ud nogle få gange, men han skulle også have lov til at lave fejl.”

Sepp gav ham tilnavnet ’Chefen fra Lokeren’ ud fra den opfattelse, at han bestemte det hele i den belgiske klub. I Italien udødeliggjorde han sit navn ved at score uden støvle på mod Juventus i den italienske Serie A.

”Det er kun Preben, som kan lave sådan et mål” siger Michel Platini om en af de mest opsigtsvækkende scoringer i italiensk fodbolds historie.

Målet faldt den 14. oktober 1984, da AC Hellas Verona på hjemmebane vandt 2-0 over Juventus med Michel Platini som anfører. Preben Elkjær startede et solo-gennembrud fra midtlinjen, men fik sin ene støvle trådt af, da han driblede forbi den sidste forsvarer og inden han med et strømpeskud sendte bolden i nettet. ”Jeg rejste mig og klappede anerkendende” husker Juventus-træneren Giovanni Trapattoni. ”En fantastisk bedrift af en fantastisk spiller.”

Dette mål er stadig et hyppigt samtaleemne i ’Støvlelandet’. Preben Elkjær taler gerne om det, også fordi det hjalp AC Hellas Verona til for første og hidtil eneste gang at vinde det italienske mesterskab i hans første sæson i klubben.

Preben Elkjær sluttede sin fornemme karriere i Vejle Boldklub. ”Da han kom, var det som at få Dronning Margrethe på besøg” husker Henrik Risom, en af klubbens daværende landsholdspillere.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2010

Født 11. september 1957 på Frederiksberg
Klubber: FB • KB • Vanløse IF • 1. FC Köln • SC Lokeren • AC Hellas-Verona • Vejle Boldklub
69 landskampe • 38 mål (1977-88)

Se spillerstatistik for Preben Elkjær her

Prebenelkjaer