Sophus Nielsen

Danmark spillede sin første officielle landskamp i fodbold mandag den 19. oktober 1908 og vandt 9-0 over det franske B-landshold. Det var i forbindelse med De olympiske Lege i London. 

Sophus Nielsen med tilnavnet ’Krølben” lavede et enkelt mål i den. I den næste – mod det franske A-landshold – lavede han 10 mål; de tre første indenfor fire minutter fra det 3. til det 6. minut. Danmark vandt 17-1 (men tabte 2-0 til England i finalen).

Gottfried Fuchs tangerede denne verdensrekord ved legene i Stockholm fire år senere, da Tyskland vandt 16-0 over Rusland. Og australieren Archie Thompson slog den i 2001 med 16 pletskud i sejren på 31-0 over Samoa i en VM-kvalifikationskamp.

Sophus ’Krølben’ er noteret for 16 mål i sine 20 landskampe. Men DBU kan stadig nå at kreditere ham for yderligere ét – i spillets ånd og sandhedens interesse. I sine erindringer, som han aldrig fik udgivet, men har efterladt til sit barnebarn, hedder det om 3-0 sejren over Sverige i Idrætsparken i 1918:

”Jeg rundede den svenske målmand og trillede bolden mod det tomme mål. I et forsøg på at stoppe den endte fløjfhalfen Bruno Lindström i nettet sammen med bolden. Spørgsmålet er, om han rørte den, inden den havde krydset målstregen.” 

Det er egentligt underordnet. Med nutidens retningslinjer ville ’Krølben’ uanset hvad være blevet krediteret for scoringen. Nu er den registreret som et selvmål.

Da Sophus ’Krølben’ var blevet udlært som grovsmed på B&W, bestemte han sig for at tage på en udlandsrejse sammen med sin bror Carl, der var arbejdsløs snedker. De nåede dog kun til Kiel, hvor formanden for den lokale klub tilbød dem både arbejde og bolig.  Trods stor succes på banen vendte de hjem efter en enkelt sæson. 

Efter sin karriere som aktiv var Sophus ’Krølben’ træner for det danske landshold, chefinstruktør på DBU’s trænerkurser og i 25 år medlem af udtagelseskomiteen


Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014

Født 15. marts 1888 i København • Død 6. august 1963
Klubber: Concordia • Stjernen • Boldklubben Frem • Holstein Kiel
20 landskampe • 16 mål (1908-19)