Valdemar Laursen

Valdemar Laursen

KB indstiftede sit Æresgalleri 26. april 1942, da klubben fyldte 66 år. Ved den lejlighed blev 66 medlemmer ophængt med portrætter. Valdemar Laursen var et af dem. 71 år senere blev han – som den fjerde KB’er – på klubbens 146-års fødselsdag optaget i DBU’s Fodboldens Hall of Fame.

Valdemar Laursen var en af dansk fodbolds største personligheder. Han debuterede på landsholdet 20. oktober 1918; kun tre dage efter sin 18-års fødselsdag. Det var mod Sverige i Göteborg. Danmark vandt 3-1, og Valdemar Laursen lavede et af de danske mål.

Han sluttede sin karriere på landsholdet med nederlaget på 5-2 til Tyskland i Idrætsparken 7. oktober 1934. Det var hans 44. landskamp; en rekord, Pauli Jørgensen fra Boldklubben Frem overgik fem år senere.

Ved siden af hjalp han KB til at vinde det danske mesterskab tre gange.

Valdemar Laursen var en usædvanlig boldbegavelse. Hans finter, driblinger og afleveringer var af en kvalitet, mange andre landsholdsspillere end ikke i deres fantasi kunne præstere. Disse egenskaber og flere andre, ikke mindst hans spilopfattelse, gjorde ham nærmest selvskreven til landsholdet igennem 16 år, hvor han blev anvendt på samtlige pladser – undtagen målmandens.

I 1958 deltog Valdemar Laursen i en velgørenhedskamp i Sønderborg, og selv i den alder var han en teknisk nydelse. Men i 2. halvleg gik det galt. Da bolden kom trillende hen imod ham, ville han træde op og stå på den, men for første gang kiksede det for ham. Det skulle også blive sidste gang. Han mistede balancen, faldt omkuld, rejste sig, børstede jorden af sine bukser og gik direkte til omklædningsrummet.

Den slags ville perfektionisten Valdemar Laursen ikke én gang til byde nogen.

Et år efter sin afsked med landsholdet begyndte ’Valde’ som journalist, først på Idrætsbladet, og fra 2. maj 1939 på Politiken, hvor han virkede i mere end 25 år og på en seriøs, saglig og grundig facon orienterede læserne om fodbold, tennis og cricket. En artikel signeret V.L. var troværdig og værdig.

Samtidig med at arbejde som journalist fungerede Valdemar Laursen som dommer – elegant og myndig og altid i lange sorte bukser. Han blev regnet for en af verdens bedste og dømte talrige landskampe og klubkampe i udlandet. Da Det internationale Fodbold Forbund i 1949 indførte begrebet FIFA-dommer, var Valdemar Laursen en af de seks danskere, der blev nomineret. Tre år senere sluttede han som dommer.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2023.

Født 30. august 1900 på Frederiksberg • Død 14. april 1989 på Frederiksberg

Klub: KB

44 landskampe • 1 mål (1918-34)