To nye dommere i Superligaen

DBU's Elitedommergruppe rykker Dennis Mogensen og Peter Kjærsgaard-Andersen op i Superligaen.


Dennis Mogensen er en af de nye dommere i Superligaen i den kommende sæson. Foto: www.fodboldbilleder.dkNår Superligaen starter op i juli måned, er det med to nye dommere. Dennis Mogensen og Peter Kjærsgaard-Andersen rykker begge op i den bedste danske række.  Dennis Mogensen er 31 år gammel og fik sin dommereksamen i 1997. Efter bare et halvt år i 2. division i efteråret 2008, rykkede han op i 1. division.

Peter Kjærsgaard-Andersen er 28 år gammel og bor i København. Han fik sin dommereksamen i 1999 og rykkede samtidig med Dennis Mogensen op som dommer i 2. division, hvor han dømte indtil foråret 2010, da han tog springet til 1. division. 

Med de to nye dommere er der igen 13 dommere i Superligaen efter Claus Bo Larsen og Michael Svendsen valgte at fløjte karrieren af med udgangen af sidste sæson.

”Der bliver arbejdet rigtig godt med at udvikle og uddanne talentdommerne i Lokalunionerne og hos DBU, så der er rigtig mange gode dommere i divisionerne. Denne gang er det Peter Kjærsgaard-Andersen og Dennis Mogensen, som er blevet rykket op, men der er flere topdommere på vej,” siger Kaj Østergaard, formand for DBU’s Elitedommergruppe.


Nye dommere i divisionerne 

Også 1. og 2. division får nye dommere på listen. Jesper Nielsen rykker op i 1. division, mens Jonas Hansen og Martin Braun Christensen begge får debut i 2. division.


Se listen over de nye indrangeringer

 

Baggrund:

Påsætningen af dommerne til kampene i Superligaen sker ud fra tre kriterier.

DBU's Elitedommergruppe udarbejder forud for hver halv-sæson en skabelon med påsætning af dommere, linjedommere og dommerudviklere til kampene i hver af de fire rækker.

Denne skabelon følges, såfremt der ikke er forhold som nedenfor beskrevet, der taler for én eller flere aktuelle afvigelser fra eller ændringer til skabelonen.

Gruppen benytter et rotationsprincip, som har til formål at sikre en hensigtsmæssig fordeling af de seks Superliga-kampe i hver runde mellem de 13 dommere.

Dertil kommer en vurdering af den enkelte dommers aktuelle niveau. Dommerne i Superligaen vurderes og evalueres således af en dommerudvikler efter hver enkelt kamp.

Udviklernes vurderinger ligger herefter til grund for påsætningen til den efterfølgende weekends runde i Superligaen og også til en mulig efterfølgende midtuge-spillerunde.

Påsætningen foretages af DBU's Elitedommergruppe, der ud fra en faglig vurdering dermed har mulighed for at påsætte dommerne til de opgaver, de vurderes bedst egnede til på det pågældende tidspunkt.

Denne løbende vurdering kan også omfatte påsætninger af de enkelte dommere til kampe på andre niveauer end Superligaen - i 1. Division eller 2. Division - for derved at give den pågældende chance for at genfinde det niveau og den kvalitet, Elitedommergruppen forventer af dommerne i Superligaen.

Derudover tager gruppen hensyn til dommernes ønsker om fridage af erhvervsmæssige eller private årsager og til eventuelle internationale opgaver.

Elitedommergruppens evaluering af den enkelte dommers indsats forbliver en intern dialog mellem udvalget og dommeren.

Enkelte dommere har frabedt sig at dømme ét bestemt hold, som de privat har en tilknytning til, og som efter deres egen opfattelse i andres øjne vil kunne udgøre et habilitetsproblem.

Undtagelse for reglen om påsætning op til hver enkelt spillerunde i Superligaen er midtugerunderne. Af praktiske årsager – dommernes frihed fra civilt arbejde, transportarrangementer med mere – foretages påsætningerne til midtugekampene i forbindelse med den foregående weekendrunde.

Uanset spilleprogrammet i de tre sidste runder af Superligaen påsættes dommerne og linjedommerne før hver enkelt runde. I de to sidste spillerunder skal alle seks kampe i Superligaen i øvrigt spilles samtidigt.

Påsætningen af liniedommerne og dommerudviklerne foretages af administrative årsager forud for hver halvsæson.

DBU's Elitedommergruppe består af de tidligere danske og internationale topdommere, Kaj Østergaard (formand), Jørn West Larsen, Peter Mikkelsen, Jens Larsen og Per Kjærsgaard-Andersen samt Jan Carlsen, der tillige er gruppens lovfortolker.

Per Kjærsgaard-Andersen, som er far til Peter Kjærsgaard-Andersen, har ikke deltaget i beslutningen om, hvem der skulle rykke op som dommer i Superligaen, da han af naturlige årsager var erklæret inhabil, da denne beslutning skulle tages. 

Af: Kristina Nikoline Tullin - 24. juni 2013, 14:03

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første