Landsholdets historie

Holdet Efter Sejren På Wembley Holdet i omklædning efter sejren på Wembley. Her kunne Simon Kjær og Christian Eriksen begge fejre kamp nr. 100 i rødt og hvidt. Foto: Anders Kjærbye, fodboldbilleder.dk

2020
Et stort år i vente. EM på hjemmebane, Nations League og ny landstræner i form af Kasper Hjulmand. Mange store begivenheder ventede for det danske Herrelandshold i 2020.

Det satte coronapandemien en stopper for. Alle landskampe blev udsat eller aflyst, mens EM-slutrunden på hjemmebane blev udskudt til 2021.

I august tiltrådte Kasper Hjulmand officielt som landstræner. Hans første tid i jobbet bød på en sprængfarlig Nations League-pulje, hvor en sejr på Wembley blandt andet var med til at sikre Herrelandsholdet en 2. plads i puljen, kun overgået af Belgien. Dermed forblev Herrelandsholdet i Nations Leagues øverste lag og sikrede sig en plads i øverste seedlingslag til lodtrækningen til VM-kvalifikationen, der spilles i 2021. Modstanderne i kvalifikationskampene bliver Østrig, Skotland, Israel, Færøerne og Moldovoa.

 

2019
Et sensationelt comeback i Basel skød gang i kvalifikationen til EURO2020. 83 minutter spillet og stod der 3-0 på tavlen. Men det blev vendt ved 10 vilde minutter, og dermed hentede Herrelandsholdet sit første point i EM-kvalifikationen.

Herfra så holdet sig ikke tilbage og gik gennem EM-kvalifikationen uden et nederlag, men med nogle mindeværdige kampe. I oktober måned ventede Schweiz i Parken. En kamp, hvor Kasper Schmeichel reddede den ene bold efter den anden, mens Yussuf Poulsen stod for kampens enlige scoring.

EM-kvalifikationen sluttede på den bedst tænkelige måde, da Martin Braithwaite på akrobatisk vis sendte bolden ind bag den irske keeper i Dublin. Det var nok til at sikre den endelige kvalifikation, og et stort deja-vu til november 2017, hvor VM-billet til Rusland også blev booket på selvsamme stadion.

 

2018
Herrelandsholdet afliver slutrundetørken med en sublim 5-1-sejr i Irland (og samlet 5-1) i play off-kampene om en billet til VM i Rusland. Christian Eriksen var Danmarks helt store helt med tre forrygende mål.

Ved VM parres Danmark med Peru, Australien og Frankrig. En 1-0-sejr over Peru og to gange uafgjort sikrede en storkamp mod Kroatien i 1/8-delsfinalen, hvor Danmark blev sendt ud efter straffesparkskonkurrence på trods af en fantastisk spillende Kasper Schmeichel i buret.

Et spændende efterår stod for døren, da det første Nations League-gruppespil blev afviklet. Men glæden forud for det nye turneringsformat blev afbrudt af en konflikt mellem Spillerforeningen og DBU om en ny landsholdsaftale. En konflikt, som sendte et vikarlandshold afsted med tidligere europamester, John Faxe Nielsen, som landstræner og Hasse Kuhn som assistent.
Umiddelbart efter blev der indgået en ny, stærk landsholdsaftale mellem DBU, spillerne og Spillerforeningen.

Herefter var Åge Hareide tilbage som landstræner på bænken med sine fortrukne spillere på banen. Herrelandsholdets første kampe i Nations League var en succes, og Danmark vandt sin gruppe over Wales og Irland og sikrede dermed oprykning til Nations Leagues øverste A-niveau med de bedste landshold i Europa.

 

2015
Morten Olsen stopper som træner for det danske A-landshold og sætter dermed et punktum for en 16-årig landstrænerkarriere, hvor han sluttede som den længst siddende landstræner i Europa. Morten Olsen stod i spidsen for A-landsholdet i 166 A-landskampe og 28 ligalandsholdskampe.
Norske Åge Hareide blev i december måned ansat som ny træner og blev dermed den syvende nationalt, som har siddet som træner for landsholdet.

 

2010
Efter seks års fravær lykkedes det endelig for landsholdet at kvalificere sig til en slutrunde igen. Efter udesejre over både Portugal og Sverige tilkæmpede Danmark sig hurtigt til en fordelagtig position i gruppen, og med en hjemmesejr på 1-0 over Sverige i næstsidste runde på mål af Jakob Poulsen indløste Danmark VM-billetten til Sydafrika, hvor holdet kom i pulje med Holland, Cameroun og Japan.

 

2007
Efter at en tilskuer løber på banen og overfalder den tyske dommer Herbert Flandel i Danmarks EM-kvalifikationskamp mod Sverige bliver Danmark taberdømt med 3-0, og bliver frataget muligheden for at spille de resterende hjemmekamp i Parken. Det betød reelt, at Danmarks chance for EM-kvalifikation var forpasset.

 

2005
I en meget tæt gruppe trak Danmark det korteste strå i kampen om deltagelse i VM-slutrunden i Tyskland. Fire hold sluttede med blot fire points forskel, men det var Ukraine og Tyrkiet, der gik videre fra puljen, mens Danmark og Grækenland blev sorteper.

 

2004
Under EM i Portugal slutter Sverige, Danmark og Italien alle på fem point. Danmark og Sverige går videre til kvartfinalen på reglen om flest scoret mål i indbyrdes kamp. Som det også var tilfældet i 2000, blev det også endestationen, og endnu engang med et 3-0 nederlag - denne gang til Tjekkiet.

 

2003
Med 1-1 i Bosnien i den sidste kamp lykkedes det for landsholdet at kvalificere sig til den sjette slutrunde i træk. Denne gang i Portugal. Danmark sluttede et point foran Norge og Rumænien.

 

2002
Med en 2-0 sejr i den afgørende kamp, sender Danmark de franske verdensmestre ud af VM-slutrunden allerede efter det indledende gruppespil. Med syv point vinder Danmark gruppen foran Senegal og møder England i ottendedelsfinalen, som med tre scoringer i første halvleg sender Danmark ud af turneringen.
Keld Bordinggaard afløser Michael Laudrup som Morten Olsens assistenttræner.

 

2001
Med en 6-0 sejr over Island i Parken Danmark vinder VM-kvalifikationspulje 3 foran Tjekkiet og Bulgarien. Ebbe Sand bliver med ni mål dansk topscorer i puljen.

 

2000
EM bliver en skuffelse. Det lykkes ikke for Danmark at score, og holdet indkasserer tre nederlag og en rekordstor negativ måldifference på 0-8.
Bo Johansson stopper som landstræner efter EM-slutrunden, og bliver afløst af Morten Olsen med Michael Laudrup som assistenttræner.

 

1999
A-landsholdet sikrede sig deltagelse i det femte europamesterskabsslutrunde i træk, da holdet besejrede Israel i to play off-kampe med henholdsvis 5-0 og 3-0.

 

1998
A-landsholdet opnår deres hidtidige bedste placering i en VM-slutrunde, hvor holdet når kvartfinalen, der dog bliver endestationen efter et 3-2 nederlag til Brasilien.

 

1997
For blot anden gang i unionens 108-årige historie lykkes det for A-landsholdet at kvalificere sig til en VM-slutrunde foran Kroatien og Grækenland.

 

1996
A-landsholdets formår ikke at forsvare sin titel af Europamester med succes ved EM i England, hvor det end ikke lykkedes for holdet kvalificere sig til kvartfinalerne.

DBU's mest succesfulde landstræner igennem tiderne, Richard Møller Nielsen, trækker sig tilbage og bliver afløst af den tidligere Silkeborg IF træner, Bo Johansson.

 

1995
Danmark deltager som regerende Europamestre i Intercontinental Championship-turneringen i Saudi Arabien, som holdet vinder ved at besejre Argentina 2-0 i finalen.

 

1993
På trods af at A-landsholdet besætter førstepladsen før sidste spillerunde i VM-kvalifikationspuljen resulterer 1-0 nederlaget til Spanien i Sevilla, at Danmark bliver sorteper i opløbet med Spanien og Irland om de to pladser til slutrunden i USA.

I kampen om det uofficielle verdensmesterskab mellem de regerende Europa- og Sydamerikamestre trækker Danmark det korteste strå, da holdet efter en strålende kamp taber til Argentina med 5-4 efter straffesparkskonkurrence.

 

1992
De tragiske omstændigheder i Jugoslavien er desværre baggrunden for det største resultat i DBU's historie. Grundet borgerkrigen på Balkan får Danmark Jugoslaviens plads ved EM-slutrunden i Sverige, som holdet sensationelt vinder ved at besejre storfavoritterne fra Tyskland i finalen på mål af John "Faxe" Jensen og Kim Vilfort på trods af, at holdet først bliver inviteret til turneringen 10 dage før turneringsstarten.

Parken, Danmarks nye nationalstadion til kr. 500 mio., bliver indviet den 9. september, da Tyskland vinder EM-revanchen med 2-1 i overværelse af 40.500 tilskuere.

 

1990
Sepp Piontek tiltræder som landstræner for Tyrkiet. Richard Møller Nielsen bliver udpeget til hans afløser, da Horst Wohlers ikke kan blive frigjort fra sin kontrakt hos Bayer 05 Uerdingen.
EM-kvalifikationskampen mod Jugoslavien den 14. november bliver den sidste i den gamle Idrætspark, der skal renoveres. Afskeden bliver trist, Danmark taber 2-0.

 

1989
DBU fejrer sit 100 års jubilæum med en jubilæumsturnering med deltagelse af Sverige og Brasilien. DBU er ugæstfri nok til at vinde turneringen med maksimumpoint og en målscore på 10-0.
Morten Olsen bliver den første danske spiller, der runder 100 landskampe. Det sker i udebanesejren over Bulgarien den 26. april, der samtidig var Danmarks første sejr over Bulgarien.

Danmark formår ikke at kvalificere sig til VM i Italien. I den sidste kamp på udebane mod Rumænien er kravet til det danske hold uafgjort, men på trods af at Flemming Povlsen bringer Danmark foran efter 6 minutter, taber Danmark alligevel kampen 3-1.

 

1988
Danmark taber alle sine tre kampe i slutrunden om Europa Mesterskabet. 2-3 mod Spanien, 0-2 mod Vesttyskland og 0-2 mod Italien bliver den magre danske høst.

 

1987
For tredje gang i træk kvalificerer Danmark sig til et stort slutspil med deltagelsen i EM i Tyskland. Præstationen var dog langt fra overbevisende. I de seks kampe mod Tjekkoslovakiet, Wales og Finland bliver det kun til 8 point og en målscorer på 4-2.

DBU indleder en fireårig samarbejdsaftale med Danske Mejeriers Fællesorganisation.

 

1986
Danmark vinder sin indledende pulje i VM-slutrunden i Mexico med en 1-0 sejr over Skotland, 6-1 over Uruguay og 2-0 over Vesttyskland. 1/8-finalen bliver endestationen for det danske hold efter et 1-5 nederlag til Spanien.

 

1985
For første gang nogen sinde lykkes det Danmark at spille sig igennem til slutrunden om verdensmesterskabet ved at vinde sin pulje for Sovjet, Schweiz, Irland og Norge.

 

1984
Danmarks spiller 1-1 mod Spanien i semifinalerne i slutrunden om Europa Mesterskabet, men taber 5-4 efter straffesparkskonkurrence. Hvorefter Spanien i finalen taber 2-0 til Frankrig.

 

1983
Med en 2-0 sejr over Grækenland i Athen kvalificerer det danske landshold sig til slutrunden om Europa Mesterskabet i Frankrig.
Sepp Piontek udnævnes til Årets Manager i verden og Danmark får æren af at være Årets Landshold i Europa.

 

1979
Sepp Piontek tiltræder den 1. juli som cheftræner for landsholdet.

 

1977
Allan Simonsen, som Borussia Mönchengladbach hentede i Vejle Boldklub i december 1972, vælges som Årets Spiller i Europa.

 

1971
Der skrives historie i dansk fodbold den 12. maj. Den dag benytter DBU for første gang udlandsprofessionelle på landsholdet, som alligevel taber 5-0 til Portugal i Oporto.

 

1969
Landskampen mod Sverige i Idrætsparken den 25. juni er bemærkelsesværdig i én henseende. For første gang i DBU's historie bliver en landsholdspiller udskiftet i kampen uden at være skadet. Jan Andersen fra B1903 kommer ind i stedet for Ole Sørensen fra KB.

 

1967
Erik Dyreborg laver alle fem mål i den danske 5-0 sejr over Norge på Ullevaal Stadion i Oslo den 24. september.

 

1965
Ole Madsen scorer med hælen i 2-1 sejren over Sverige i Idrætsparken den 20. juni.

 

1964
Danmark kvalificerer sig til Nations Cup-slutrunden i Spanien, men taber 3-0 til Sovjet i semifinalerne og 3-1 til Ungarn efter forlænget spilletid i kampen om 3. pladsen.

 

1960
Den 16. juli mister otte danske fodboldspillere livet ved en flyulykke i Kastrup på vej til en olympisk forberedelseskamp i Herning.

Danmark spiller sig frem til den olympiske finale i Rom og taber 3-1 til Jugoslavien

Spanien besejrer Sovjet i finalen.

 

1956
Den 1. juli optræder det danske landshold for første gang i dansk fjernsyn med et hjemmebane nederlag på 2-5 til Sovjet. DBU sælger 2. halvleg til Danmarks Radio for 2.000 kroner - på et tidspunkt da næsten samtlige billetter er solgt.

 

1952
Den 22. juni spiller Danmark sin første B-landskamp, som vi vinder med 4-1 over Sverige i Idrætsparken i overværelse af 13.000 tilskuere.

 

1949
Den 11. september spiller Danmark for første og eneste gang to A-landskampe samtidig. Det bedste hold vinder 2-0 over Norge i Oslo, mens det næstbedste taber 2-0 til Finland i Idrætsparken, hvor Poul "Rassi" Rasmussen fra Maribo skriver historie ved at blive den første serie-spiller på et dansk A-landshold.

 

1948
Den 13. august opnår Danmark olympisk bronze ved på Wembley at vinde 5-3 over Storbritannien.

 

1939
DBU markerer sit 50 års jubilæum med en nordisk turnering i Idrætsparken. Norge vinder 1-0 over Sverige, mens Danmark besejrer Finland 5-0. I finalen vinder Danmark 6-3 over Norge.
1941 Den 19. oktober får sjællandsk fodbold sin første spiller på landsholdet, Hilmar Staalgaard fra Køge, som hjælper Danmark til en 2-1 sejr over Sverige i Idrætsparken.

 

1938
Den 31. august spiller Danmark mod Finland i Helsingfors. For første gang i DBUs historie foretages rejsen med fly - i en chartret maskine med navnet "Dania".

 

1937
Den 16. maj rejser A-landsholdet til Breslau for at møde Tyskland. De tyske værter er ikke videre gæstfri og besejrer Danmark med hele 8-0, hvilket er det største nederlag et dansk Herre A-landshold til dato har modtaget.

Den 13. juni bliver Peder Rasmussen fra B 1913 ikke alene den første fynske landsholdsspiller, men også den første 2. divisionsspiller på landsholdet.

 

1933
Den 18. juni vinder Danmark 3-2 over Sverige i Stockholm. For første gang er der radio-transmission i Danmark fra et dansk landsholds kamp i udlandet.

 

1928
Den 22. april - 0-2 mod Holland i Amsterdam - debuterer Svend Aage Eriksen fra B 1901, og han bliver således den første landsholdsspiller fra Lolland-Falster.

 

1925
Den 27. september afvikler DBU for første gang en A-landskamp i provinsen. Det er samtidig den første nogen sinde mod Finland. Den spilles i Århus og ender 3-3.

 

1923
Thorvald Schultz fra Vejen bliver Jyllands første landsholdsspiller.

 

1922
Den 11. juni taber Danmark for første gang en landskamp på hjemmebane, da holdet bliver besejret med 3-0 af Tjekkoslovakiet.

 

1921
Carl "Skoma´r" Hansen fra B 1903 bliver som den første dansker professionel ved at skrive kontrakt med Glasgow Rangers. Overgangssummen er 20 pund - eller som han selv udtrykte det "10 kilo."

 

1919
Den 5. juni, da Danmark besejrer Sverige 3-0 i Idrætsparken, opnår målmanden Sophus Hansen fra Frem som den første dansker at spille 25 landskampe.

 

1917
Den 3. juni spiller Danmark for første gang en A-landskamp med en dansk dommer. Til kampen mod Sverige - den ender 1-1 - inviterer DBU en hollandsk dommer, men på grund af krigen, når han ikke frem, og så foreslår svenskerne, at dr. Hagbard Vestergård dømmer.

 

1915
Den 19. september laver Danmark sit første landskampmål på straffespark. Svend Aage Castella er manden bag det i 8-1 sejren over Norge i Idrætsparken.

 

1912
Danmark taber i Stockholm 4-2 til Storbritannien i den olympiske finale.

 

1911
Den 21. oktober spiller Danmark mod England i London og taber 3-0. For første (og hidtil sidste) gang optræder en markspiller som målmand på det danske landshold. Sophus Hansen fra Frem bliver skadet, og backen Svend Aage Castella fra KB overtager hans plads i målet.

 

1910
Den 5. maj spiller Danmark sin første landskamp på hjemmebane, hvor holdet vinder 2-1 over det engelske amatørlandshold.

 

1908
Den 19. oktober spiller Danmark sin første officielle landskamp. I den olympiske slutrunde i London vinder Danmark 9-0 over Frankrig B. Tre dage senere vinder Danmark 17-1 over Frankrig A, og i den kamp laver Sophus "Krølben" Nielsen 10 mål. I finalen taber Danmark 2-0 til Storbritannien.

 

1906
Danmark vinder Olympisk guld ved de ekstraordinære lege i Athen, men DBU registrerer ikke landskampene som officielle.

 

1889
DBU stiftes den 18. maj