Ny dommer i SAS Ligaen

DBUs Elitedommergruppe styrker truppen af dommere til SAS Ligaen i den kommende sæson med oprykningen af Kenn Hansen, 28 år. To Viasat Divisionsdommere lægger fløjten og overtager flaget som linjedommere i SAS Ligaen.


28-årige Kenn Hansen er ny dommer i SAS Ligaen. Foto Per Kjærbye.

DBUs Elitedommergruppe har gennemgået dommernes indsats i Danmarksturneringen i den forløbne sæson.
 
Og har derefter foretaget de nødvendige justeringer blandt dommerne i de tre bedste rækker, SAS Ligaen, Viasat Divisionen og 2. Division.
 
Gruppen har valgt at udvide truppen af SAS Liga-dommere med Kenn Hansen, 28 år og fra København. Han tog sin dommereksamen for 11 år siden, og debuterede i Danmarksturneringen fra forårsturneringens start i 2006. Allerede efter et halvt år i 2. Division var han fra efteråret 2006 klar til at dømme i Viasat Divisionen.
 
”Vi følger vores unge dommertalenter tæt, og det giver os igen i år chancen for at rykke en ung dommer op i landets bedste række,” udtaler Kaj Østergaard, som er medlem af DBUs dommerudvalg og formand for DBUs Elitedommergruppe, der står for det faglige arbejde med topdommerne. Dermed hentyder Kaj Østergaard til, at gruppen så sent som for et år siden rykkede den dengang 31-årige Michael Johansen op i SAS Ligaen.
 
Ved at supplere truppen af SAS Liga-dommere med Kenn Hansen har Elitedommergruppen 14 dommere til disposition til de 198 kampe i SAS Ligaen fra den kommende sæson.
 
Det indgår fortsat i planlægningen med de nyere dommere i landets bedste række, at de som led i deres fortsatte udvikling får suppleret deres opgaver i SAS Ligaen med kampe i Viasat Divisionen.
 
 
Blandt dommerne i landets næstbedste række har Lars Hummelgaard og Henrik Kristensen valgt at droppe fløjten til fordel for en fortsat karriere med flaget i hånden som linjedommere i landets bedste række.
 
De erstattes i Viasat Divisionen af Jens Maae og Michael Tykgaard.
 
Jens Maae, 26 år fra Højbjerg ved Århus, tog sin dommereksamen i 1997, og dømte i 2. Division hele sidste sæson. Michael Tykgaard, 31 år fra Holstebro, tog sin dommereksamen i februar 2002, og rykkes op i Viasat Divisionen efter kun et halvt år i 2. Division.
 
2. division bliver styrket med fire dommere fra Danmarksserien i skikkelse af Christian Brixen, København, Dennis Mogensen, Kolding, Jørgen Nielsen, Varde,
 
Peter Kjærsgaard-Andersen fra Århus.

Udover Lars Hummelgaard og Henrik Kristensen bliver gruppen af DBU Linjedommere suppleret af David Vang Andersen, der er blevet indstillet af KBU.
 
Blandt de kvindelige dommere fortsætter de aktive med deres nuværende indrangering med to kvindelige dommere i 3F Ligaen og én 1. division.
 
 
 
 
Baggrund:
 
Påsætningen af dommerne til kampene i SAS Ligaen sker ud fra tre kriterier.
 
DBUs Elitedommergruppe udarbejder forud for hver halv-sæson en skabelon med påsætning af dommere, linjedommere og dommerudviklere til kampene i hver af de fire rækker.
 
Denne skabelon følges, såfremt der ikke er forhold som nedenfor beskrevet, der taler for én eller flere aktuelle afvigelser fra eller ændringer til skabelonen.
 
Gruppen benytter et rotationsprincip, som har til formål at sikre en hensigtsmæssig fordeling af de seks SAS Liga-kampe i hver runde mellem de 14 dommere.
 
Dertil kommer en vurdering af den enkelte dommers aktuelle niveau. Dommerne i SAS Ligaen vurderes og evalueres således af en dommerudvikler efter hver enkelt kamp.
 
Udviklernes vurderinger ligger herefter til grund for påsætningen til den efterfølgende weekends runde i SAS Ligaen og også til en mulig efterfølgende midtuge-spillerunde.
 
Påsætningen foretages af DBUs elitedommergruppe, der ud fra en faglig vurdering dermed har mulighed for at påsætte dommerne til de opgaver, de vurderes bedst egnede til på det pågældende tidspunkt. Samt i andre tilfælde at give dommerne en pause på deres højest indrangerede niveau efter én eller måske et par mindre gode præstationer og derved give dem tid til at genfinde deres niveau og den kvalitet, Elitedommergruppen forventer.
 
Derudover tager gruppen hensyn til dommernes ønsker om fridage af erhvervsmæssige eller private årsager og til eventuelle internationale opgaver.
 
Elitedommergruppens evaluering af den enkelte dommers indsats forbliver en intern dialog mellem udvalget og dommeren.
 
Enkelte dommere har frabedt sig at dømme ét bestemt hold, som de enten privat eller geografisk har en tilknytning til, som efter deres egen opfattelse i andres øjne vil kunne udgøre et habilitetsproblem.
 
Undtagelse for reglen om påsætning op til hver enkelt spillerunde i SAS Ligaen er midtugerunderne. Af praktiske årsager – dommernes frihed fra civilt arbejde, transportarrangementer med mere – foretages påsætningerne til midtugekampene i forbindelse med den foregående weekendrunde.
 
Uanset spilleprogrammet i de tre sidste runder af SAS Ligaen påsættes dommerne og linjedommerne før hver enkelt runde. I de to sidste spillerunder skal alle seks kampe i SAS Ligaen i øvrigt spilles samtidigt.
 
Påsætningen af liniedommerne og dommerudviklerne foretages af administrative årsager forud for hver halvsæson.
 
Indrangeringen af dommerne i SAS Ligaen, Viasat Divisionen og 2. Division foretages af Elitedommergruppen én gang årligt, typisk i juni måned.
 
DBUs Elitedommergruppe består af de tidligere danske og internationale topdommere, Kaj Østergaard (formand), Jørn West Larsen, Peter Mikkelsen og Preben Worsøe samt Jan Carlsen, der tillige er gruppens lovfortolker.
Af: Lars Berendt - 19. juni 2008, 00:14

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første