Danmark starter og slutter med Island

EM-kvalifikation: DBU var vært, da fodboldforbundene fra Letland, Liechtenstein, Spanien, Sverige og Nordirland enedes om program for EM-kvalifikationskampene i pulje F. Danmark slutter af med fire ud af seks kampe i Parken i efteråret 2007 – blandt andet mod Spanien.

Thomas Gravesen scorede to gange sidst Danmark mødte Island, hvor Danmark vandt med de overbevisende cifre 6-0. Foto Per KjærbyeDBU var vært for planlægningsmødet i Fodboldens Hus, da fodboldforbundene fra Letland, Liechtenstein, Spanien, Sverige og Nordirland tirsdag forhandlede sig til rette om programmet for EM-kvalifikationskampene i pulje F.
 
Det internationale fodboldforbund, FIFA, har afsat 14 spilledatoer til kvalifikationskampene til de kontinentale mesterskaber, der for Europas vedkommende arrangeres af det europæiske fodboldforbund, UEFA.
 
Forhandlingerne, der startede klokken 09.30 sluttede med et forhandlingsresultat allerede inden frokost klokken 13.00.
 
 
Morten Olsen tilfreds
 
Og der bliver tale om en gentagelse af programmet fra forrige VM-kvalifikationsturnering, hvor landsholdet både startede og sluttede mod Island med henholdsvis en 2-1 sejr i Reykjavik og 6-0 hjemme i Parken i oktober 2001.
 
EM-kvalifikationsturneringen indledes med Danmark som oversidder på første spilledag lørdag den 2. september med sidste spilledag onsdag den 21. november 2007.
 
Det giver til gengæld bedre forberedelsestid inden landsholdets første EM-kvalifikationskamp på den anden af dobbeltdatoerne i september, onsdag den 6. september, hvor holdet lægger ud mod Island på udebane.
 
”Jeg er tilfreds med udfaldet af forhandlingerne. Det er et fint program for os, hvor vi har fået nogle af vores væsentligste målsætninger opfyldt. Vi starter ude på Island tidligt på efteråret, hvor vi har erfaring for, at baneforholdene stadig er gode deroppe,” udtaler landstræner Morten Olsen med henvisning til VM-kvalifikationskampen samme sted i 2000.
 
Dernæst følger dobbeltprogrammet i oktober med Nordirland på hjemmebane lørdag den 7. oktober og Liechtenstein på udebane onsdag den 11. oktober.
 
”Vi spiller blandt andet kun tre kvalifikationskampe her til efteråret. Sidst viste det sig, at vi havde store problemer efter slutrunden i Portugal på grund af, at flere spillere skiftede klubber, der var mange skader, og et par spillere var stoppet på landsholdet,” forklarer landstræner Morten Olsen om situationen efter sommerpausen i 2002.
 
 
Ude mod Spanien i marts
 
Efter vinterpausen lægger landsholdet ud på udebane mod Spanien lørdag den 24. marts 2007, og er oversidder på den anden af dobbeltdatoerne onsdag den 28. marts.
 
”Det er med vilje, at vi har afstået fra at spille begge kampe i marts måned. Vi spiller kampen mod Spanien, blandt andet fordi det er et klimatisk godt tidspunkt, og så får vi dem også på hjemmebane i returkampen. Men vi har desværre heller ikke gode erfaringer med græsset i Parken på dette tidlige tidspunkt af året, og derfor afstod vi fra at spille på hjemmebane i denne dobbeltrunde,” bemærker Morten Olsen med henvisning til græstæppets manglende kvalitet, da landsholdet for snart et år siden slog Kasakhstan 3-0 i VM-kvalifikationsturneringen.
 
I juni er der igen dobbeltprogram for Danmark med hjemmekampen mod Sverige lørdag den 2. juni og udekampen mod Letland onsdag den 6. juni.
 
”Datoerne i juni er traditionelt dér, hvor det danske landshold spiller nogle sine bedste kampe, og det håber vi så, at vi kan gentage mod Sverige i Parken og ude mod Letland,” siger Morten Olsen med henvisning til de vigtige sejre, landsholdet gennem tiderne har hjemført på datoerne i juni måned.
 
I Morten Olsens regeringstid har det blandt andet omfattet sejrene i Parken over Norge og Tjekkiet.
 
 
Fire ud af seks kampe hjemme i efteråret
 
Efter sommerpausen og en forventet venskabslandskamp onsdag den 22. august rejser landsholdet til Stockholm til returopgøret mod Sverige lørdag den 8. september, hvorefter Liechtenstein kommer på besøg i Parken fire dage senere onsdag den 12. september.
 
Lørdag den 13. oktober spiller landsholdet hjemme mod Spanien, og fire dage efter lægger Parken græstæppe til opgøret mod Letland.
 
På næstsidste spilledag lørdag den 17. november rejser landsholdet til Nordirland, og EM-kvalifikationsturneringen bliver afsluttet med kampen mod Island i Parken onsdag den 21. november.
 
”Fire af vores sidste fem kampe bliver på hjemmebane, blandt andet mod Spanien, og så slutter vi hele programmet af med en hjemmekamp. Det er to forhold, jeg selvfølgelig anser for en væsentlig fordel for os,” slutter Morten Olsen.
 
 
Også udenlandsk tilfredshed
 
Også blandt repræsentanterne for modstanderne i kvalifikationsgruppe F var der tilfredshed med programplanlægningen.
 
”Det er ikke et perfekt program. Det er sådan et givetvis aldrig. Men det er et ok kampprogram for os. Men det vigtigste var, at vi kunne nå til enighed, og at vi fik taget højde for eksempelvis de klimatiske forhold i landende i vores gruppe,” mener den svenske landstræner Lars Lagerbäck, og uddyber:
 
”Man kan for vedkommende sige, at de to kampe mod Danmark ligger lidt tæt, men det er jo i sagens natur ens vilkår for begge hold.”
 
Kun én af de 42 kampe i gruppe F – Nordirland-Lichtenstein den 22. august 2007 - kom eksempelvis til at ligge på en international dato reserveret til venskabslandskampe.
 
”Det har været et godt og effektivt møde her i København. Jeg er meget tilfreds med resultatet, og at vi allerede på førstedagen fik fastlagt et tilfredsstillende EM-program, der tilgodeser de fleste af de ønsker, som forbundene havde,” udtaler Jorge Pèrez Arias, generalsekretær i det spanske fodboldforbund, som deltog sammen med landstræner Luis Aragonés, og uddyber:
 
”Det er selvfølgelig ikke nemt, når så mange forbund alle har individuelle ønsker, de gerne vil have opfyldt. Jeg synes dog, at alle parter var villige til at strække sig det nødvendige stykke, og derfor kan vi allerede nu stå med det færdige program, og det er jeg rigtig godt tilfreds med.”
 
”Dertil kommer, at der jo er mange faktorer, vi som arrangører og forbund skal tage i betragtning, når et sådant program skal fastlægges - blandt andet vejret i de forskellige lande. Men det er så vidt muligt lykkedes, og det bliver spændende, når vi skal møde Danmark den 24. marts næste år på hjemmebane og igen i Danmark i den 13. oktober 2007. Men gruppen består alle af gode modstandere og det er svært på nuværende tidspunkt at udpege en nøglekamp,” slutter Jorge Pérez.
 
 
Klima en faktor
 
Dermed kom hans danske kollega, Jim Stjerne Hansens, forudsigelser til at blive en realitet.
 
"Udover de rent sportslige ønsker vil der være en del klimatiske forhold, som skal tages med i betragtningen, når seks af de syv deltagere kommer fra den nordlige del af det europæiske kontinent," forudså DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen allerede i timerne efter lodtrækningen den 27. januar i Montreux.
 
"Vi står overfor en udfordring med at placere kampe på to spilledatoer i marts næste år, hvor banerne i hverken Sverige, Danmark, Letland, Liechtenstein eller på Island vil være optimale for at sige det mildt. Ellers skal vi bringe en venskabskamp-dato i februar i spil, og det er sportsligt set heller ikke optimalt for et par af landsholdene," påpegede Jim Stjerne Hansen, som sammen med de pågældende landstrænere har repræsenteret det danske fodboldforbund ved forhandlingerne siden 1988.
 
Sidst DBU var vært for et planlægningsmøde var forud for VM-kvalifikationsturneringen i 1992-93, hvor repræsentanterne for fodboldforbundene i Letland, Litauen, Nordirland, Irland, Spanien og Danmark dengang nåede til enighed i løbet af en enkelt dag ved et møde på et hotel i København.
 
Senest har forhandlingsmøderne om programmerne til VM-slutrunden i 2002 og EM-slutrunden i 2004 været forgæves, og i begge tilfælde er programmet blevet fastlagt gennem lodtrækning.


Kvalifikationsprogram, gruppe F:
 
 
2006
Lørdag den 2. september 2006
Spanien-Liechtenstein
Nordirland-Island
Letland-Sverige

Oversidder: Danmark

Onsdag den 6. september 2006
Island-Danmark
Sverige-Liechtenstein
Nordirland-Spanien

Oversidder: Letland

Lørdag den 7. oktober 2006
Sverige-Spanien
Danmark-Nordirland
Letland-Island

Oversidder: Liechtenstein

Onsdag den 11. oktober 2006
Island-Sverige
Liechtenstein-Danmark
Nordirland-Letland

Oversidder: Spanien

2007
Lørdag den 24. marts 2007
Spanien-Danmark
Liechtenstein-Nordirland

Oversidder: Letland, Island & Sverige

Onsdag den 28. marts 2007
Nordirland-Sverige
Liechtenstein-Letland
Spanien-Island

Oversidder: Danmark

Lørdag den 2. juni 2007
Danmark-Sverige
Letland-Spanien
Island-Liechtenstein

Oversidder: Nordirland

Onsdag den 6. juni 2007
Liechtenstein-Spanien
Sverige-Island
Letland-Danmark

Oversidder: Nordirland

Onsdag den 22. august 2007
Nordirland-Liechtenstein

Lørdag den 8. september 2007
Sverige-Danmark
Letland-Nordirland
Island-Spanien

Oversidder: Liechtenstein

Onsdag den 12. september 2007
Island-Nordirland
Spanien-Letland
Danmark-Liechtenstein

Oversidder: Sverige

Lørdag den 13. oktober 2007
Danmark-Spanien
Liechtenstein-Sverige
Island-Letland

Oversidder: Nordirland

Onsdag den 17.oktober 2007
Sverige-Nordirland
Liechtenstein-Island
Danmark-Letland

Oversidder: Spanien

Lørdag den 17. november 2007
Spanien-Sverige
Nordirland-Danmark
Letland-Liechtenstein

Oversidder: Island

Onsdag den 21. november 2007
Spanien-Nordirland
Danmark-Island
Sverige-Letland

Oversidder: Liechtenstein
 
 
 
EM-slutrunden 2008:
 
EM-slutrunden har deltagelse af 16 lande.
 
Værtsnationerne Schweiz og Østrig er automatiske deltagere, mens de øvrige 51 lande er inddelt i syv puljer.
 
Nummer ét og to fra hver kvalifikationspulje kvalificerer sig til slutrunden.
 
EM-slutrunden begynder lørdag 7. juni 2008 med åbningskampen på St. Jakob Park i Basel klokken 18.00, og dagens anden kamp på Stade de Geneve klokken 20.45.
 
Finalen spilles søndag 29. juni klokken 20.45 på Ernst Happel Stadion i Wien.
 
Du kan læse mere om slutrunden på UEFAs hjemmeside.
 
 
Læs også:
 
Danmarks tidligere kampe mod Sverige, Spanien, Letland, Island og Nordirland. A-landsholdet har aldrig tidligere mødt Liechtenstein.
 

Af: Lars Berendt/Pia Schou Nielsen/Jacob Wadland - 14. februar 2006, 03:11

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første