God grund til at satse på Futsal

Futsal er blevet aktivitetsgodkendt som særskilt idrætsgren under DIF, hvilket giver futsal endnu større potentiale for vækst.


Børnefutsalspillere i Vanløse-hallen. Foto: BLJ-foto

Futsals popularitet er stigende i flere dele af landet. Der udbydes nye turnerings- og stævnetilbud for bredden og med DIF’s godkendelse af futsal som en særskilt idrætsgren på linje med andre indendørsaktiviteter, som håndbold og basketball, ser fremtiden lys ud. 

Fodboldklubber får hermed mulighed for at søge aktivitetstilskud til futsalspillere, ligesom der nu kan søges indendørstider til futsal, på lige fod med andre indendørsaktiviteter. Dette kræver dog at klubberne forankrer futsal selvstændigt via et udvalg eller en selvstændig afdeling:

-Der er en god grund til at både UEFA og FIFA godkender futsal som en officiel fodboldaktivitet. For det første kan futsal være et supplement til talentudviklingen, som er med til at udvikle færdigheder. Derudover er det et godt rekrutterings- og fastholdelsesværktøj - f.eks. for små spillere, som ofte er dem vi mister i ungdomsrækkerne. Det er også nemmere for en klub at samle 6-8 futsalspillere end et helt 11-mands hold, siger Tai Pundik som er træner for København Futsal og med i DBU’s futsalgruppe.     

Futsal er kendt som et hurtigt spil, hvor spilleren skal tage mange beslutninger og orientere sig. Derfor er der også god grund til at få futsal ind i skolerne som det er sket i en Ungdomsskole i København:

-Vi står med en elite, men der er et kæmpe potentiale i at få bygget bredden på. Men ting tager tid. Futsal er stadigvæk nyt for mange, men efterspørgslen hos de unge er stigende og med den nye skolereform er der en række muligheder.  I København har vi haft et forløb med Ungdomsskolen, der har udbudt futsal som valgfag på en skole i Vanløse, fortæller Tai Pundik, som fremhæver spillets fart i tanke og handling som noget der kan have positiv effekt på eleverne i andre sammenhænge.   

For klubber der gerne vil i gang med futsal handler det om at tage de første skridt og føle sig frem. Futsal reglerne skal i hvert fald ikke være en bremseklods for udviklingen, hvis det står til Tai Pundik:

-Reglerne skal være fleksible. Futsal er et nyt spil for mange og det skal ikke gøres for kompliceret i begyndelsen. 

I DBU København har man udbudt 25 børnefutsalstævner i årgangene fra U6 til U12. Her handler det om at skabe rammerne for børnefutsal og give børnene en oplevelse:

-Det er en sjov og anderledes oplevelse. Det at man spiller med en futsalbold, som er tilpasset børnenes størrelse samtidig med at de får 12 minutters spilletid, i fuld fart, er virkelig et hit. Det er også en stor fordel at man kan have 4 spillere på banen af gangen, for det giver mere spilletid end ved traditionelle indendørsstævner, fortæller Eva Bang-Hansen, som er holdleder for U7 drenge i BK Hellas. 

Log ind