Trænerlounge: En super seriøs pendler

Mads Davidsen rejser frem og tilbage fra Kina for at følge DBU Pro-uddannelse. Mød her den tidligere ungdomstræner i Brøndby, der i et interview med DBU’s Trænerlounge fortæller både om en meget anderledes hverdag i Kina, men også om forventningerne til et nyt job som assistenttræner for Sven-Göran Eriksson i Guangzhou R&F FC.

Mads Davidsen, da han var i trænertrøjen i Brøndby IF. Nu dirigerer han tropperne i Kina. Foto: www.fodboldbilleder.dk.


Han skal til Kina om seks timer, da vi starter vores snak. Og han skal til Kina om mindre end fem timer, da vi slutter vores lange snak denne grå, regnfulde dag i januar, hvor Mads Davidsen giver sig tid til at fortælle om hans meget specielle trænergerning og ambitioner. Men den unge Pro-kursist gør alting ekstremt grundigt og gennemført. Det finder jeg hurtigt ud af.

Så når jeg beder ham om at fortælle om sit liv som træner, så fortæller han om turen fra børne- og ungdomstræner i B93, via Brøndby og til han i sommeren 2012 blev tilbudt et job som teknisk direktør på Ebbe Sands nye akademi ude i Kina. Nu er den 31-årige træner i gang med næste kapitel af det kinesiske eventyr.

Kina er vanvittig anderledes
Foran ham venter det nye job som assistenttræner for Sven-Göran Eriksson ude i Guangzhou R&F FC. Og foran ham venter også ti ture til Danmark for at følge Pro-uddannelsen frem til sommeren 2015. Men det gør han gerne. Det er en del af hans gennemtænkte karriereplaner. Og penge er ikke vigtige, så han betaler uden at kny de cirka 170.000 kroner, det kommer til at koste ham.

"Kina er en vanvittig oplevelse. De har et helt grundlæggende, anderledes hierarkisk samfund, og det betyder meget for den måde, man kan og skal træne samt udvikle teams og mennesker på. De kører al ledelse via straf og belønning. Kineserne kan ikke håndtere selvrefleksion, og de kan ikke håndtere, hvis man beder dem om at beslutte noget på egen hånd. De siger aldrig deres egen mening, og de byder ikke ind med noget med mindre, de bliver spurgt."

Katastrofal start
Mads Davidsen opdagede hurtigt, at når man lander i så fremmed en verden og skal have ting til at ske med en dansk filosofi i sjælen, så møder man nogle næsten umulige barrierer. Han fik en katastrofal start.

Efter kun nogle få timer på akademiet kom den unge dansker i sin uvidenhed til at kritisere et par trænerne foran de andre, og det gør man bare ikke. Det er ubærligt for kinesernes ekstremt stærke stolthed og æresbegreb. Den ellers uskyldige situation i danske øjne endte med både slåskampe, fyringer, tilkaldelse af politiet og et vanvittigt forsøg fra en desperat træner på at slå en uskyldig dreng ihjel med et baseballbat… Men siden da har den unge dansker stille og roligt fundet sin egen vej og stil ovenpå chokstarten.

Den hårde vej
"Jeg har været nødt til at starte med samtaler på et meget lavt niveau og tage afsæt i nogle meget klare visuelle eksempler. Spørge dem, hvad der driver dem, og hvornår det lykkes for dem? Og selvom de som sagt er opdraget i en meget hierarkisk kultur, er de også mennesker med følelser, og det er lykkes lige så stille at påvirke dem i den rigtige retning," forklarer Mads Davidsen.

Den danske træner er ellers vant til at arbejde med at uddelegere ansvar og bygger sin ledelsesstil på tillid og en tiltro til, at alle har et potentiale, der kan blive forløst i det rigtige miljø og en velforankret kultur. Han tror på, at mennesker også skal ud af deres ’comfortzone’ for at skabe udvikling.

Læs resten af interviewet med Mads Davidsen i DBU’s Trænerlounge:En super seriøs pendler

Læs mere om DBU's Pro-træneruddannelse her

Her finder du desuden følgende historier i januar-udgaven af DBU's Trænermagasin:

Den ’nye femte dimension’
Den norske professor Geir Jordet satte for alvor den helt afgørende spilfaktor - ’vision’ - på dagsordenen på Pro-refreshment kursus i København i december 2013. Læs mere

Studietur til Brasilien – et kort abstract og masser af analysemateriale
Inspirationstur med A+-gruppen til flere klubber i Brasilien i november 2013. Læs mere

En stærk fodboldspiller er en hurtig fodboldspiller
Hvad betyder høj muskelstyrke for sprint- og hoppeegenskaber hos fodboldspillere? En undersøgelse af spillere fra Rosenborg i Norge giver svaret. Læs mere

’Sult i Paradis’, hvad betyder det i dansk fodbold?
Perspektiver og pointer fra Rasmus Ankersens’ nye bog om blive ved med at have succes – at bevare sulten i en verden af overflod. Læs mere

’Sult i Paradis’, svaret på hvad det betyder i dansk fodbold
Rasmus Ankersen sætter nogle af pointerne fra sin nye bog Sult i Paradis ind i en fodboldkontekst. Læs mere

En god træneroplevelse
Rasmus Stenild, træner for drengehold i Skovbakken for cirka 5 år siden… Læs mere

 

Log ind