MENU

Fodbolddanmark samles om nye spilleformer

Når fodboldsæsonen sparkes i gang efter sommerferien, er det for første gang i over 20 år med ens spilleformer landet over. Et stort plus for børne- og ungdomsfodbolden og ikke mindst dansk talentudvikling, ifølge DBU’s formand.

børn
Fodbolddanmark samles om nye spilleformer. Foto: www.fodboldbilleder.dk.


Det er faktisk lige meget, om du kommer fra Roskilde, Esbjerg eller København – så spiller du i fremtiden grundlæggende fodbold på samme måde.  Det er fodboldvirkeligheden efter sommerferien, efter at DBU’s seks lokalunioner netop har vedtaget nye og ens spilleformer over hele landet for børn og unge.

En både vigtig fornyelse og en stor milepæl for dansk fodbold, lyder det fra DBU’s formand, som også er meget tilfreds med processen, der har involveret de forskellige interessenter i dansk fodbold:

”Det er rigtig mange år siden, at vi på tværs af landet i børne- og ungdomsfodbolden kan udbyde de samme spilleformer, uanset hvor du kommer fra, og hvor gammel du er. Jeg er rigtig glad for, at vi med beslutningen fortsat bevæger os i øjenhøjde med dem, det handler om; nemlig børnene og de unge spillere. Det er en vigtig udvikling af dansk fodbold til gavn for både spillere og spillet,” siger Jesper Møller, der understreger, at det ikke kun er breddefodbolden men også eliten, der får gavn af de nye spilleformer.

”Jeg er overbevist om, at denne beslutning om nye og ens spilleformer på breddeniveau gør det både sjovere og endnu mere involverende at spille fodbold uanset køn, alder og niveau. Samtidig er det med til at udvikle og fastholde vores ungdomsspillere og skabe en vigtig rød tråd imellem bredden og eliten. Og netop det er i sidste ende altafgørende for vores talentudvikling, for vi skal fortsætte vores målrettede arbejde med at skabe endnu bedre og flere talenter til vores landshold”, slutter Jesper Møller.

Nye spilleformer bygger på fakta
Baggrunden for beslutningen om at indføre nye og ens spilleformer landet over bygger på den hidtil største danske undersøgelse udarbejdet i samarbejde med DBU og lokalunionerne samt landets førende eksperter - herunder analysefirmaet Amisco Scandinavia, Center for Holdspil og Sundhed fra Københavns Universitet samt Aarhus Universitet.

En analyse der gennem observationer og videooptagelser påpegede områder, hvor man i dansk fodbold kunne optimere udviklingen af fodboldspillere på børne- og ungdomsniveau. Analysen udmøntede sig i konkrete ændringsforslag, der er blevet vedtaget i hele landet og implementeres efter sommerferien. Det betyder blandt andet, at U10 Drenge fremover skal spille 5 vs 5, mens 8 vs 8 bliver spilleformen for U11, U12 og U13.

”Vi er kommet rigtig langt i dansk børne- og ungdomsfodbold og har i mange år arbejdet målrettet med ikke kun at udvikle børne- og ungdomsfodbolden, men også de miljøer spillerne udvikles i. At vi nu optimerer og justerer, er helt naturligt med den viden vi har opnået gennem undersøgelserne. Det er vigtigt for os at sikre en fortsat stor involvering af den enkelte spiller for at fastholde glæden ved at spille fodbold og samtidig sikre optimal spillerudvikling,” lyder det fra DBU’s projektleder på undersøgelsen, Morten Nielsen.

De nye spilleformer, der bygger videre på ’Holdninger og handlinger’ træder i kraft fra august 2014

Årgange:

Spilleform:

Banestørrelse:

U5, U6 og U7

3v3

13x21 meter

U8, U9 og U10

5v5

30x40 meter

U11, U12 og U13

8v8

52,5x68 meter

U14 og opefter

11v11

68x105 meter


Læs mere på DBU’s webtema, hvor du også kan få overblikket over ændringerne – www.dbu.dk/spilleformer.

Log ind