MENU

Nye licenskrav til målmandstræneren

Målmandstrænere fra højeste landsholds- og klubniveau samlet i DBU for som de første at erhverve sig helt ny UEFA-licens. Landsholdets målmandstræner, Lars Høgh mener at licensen gør målmandstrænerne til et langt større aktiv for klubberneDe danske målmandstrænere var både på skolebænken og kunstgræsbane, da de i denne uge var samlet i Fodboldens Hus for som de første at erhverve sig UEFAs nye licens for målmandstrænere på højeste niveau. Foto: DBU/Mads Krogsgaard.


De fleste fodboldfans kender navnet på de danske superligatrænere – til tider også assistenttræneren. Men de danske målmandstrænere på allerhøjeste niveau er det ærligt talt nok de færreste, der kender herhjemme.

”Nej, vi er nok ikke så synlige i medierne,” smiler Jan Hoffmann, målmandstræner i Brøndby og en af deltagerne på den nye licensuddannelse

Men de danske målmandstrænere skal måske til at vænne sig til en større synlighed, for aldrig før har målmandstrænerens rolle været mere i fokus – både hos DBU og UEFA. DBU er i samarbejde med UEFA således ’firstmover’ på en ny helt ny UEFA-licens målrettet målmandstræneren, da DBU som det første forbund i Europa bruger klublicenskravene til at sikre sig, at klubberne i den bedste liga erhverver sig målmandslicensen fra sæsonen 2015/16.

”UEFA GK Advanced er for målmandstræneren, hvad PRO-licensen er for cheftræneren. Vi har med den nye licens og de kommende nye krav i klublicensen valgt at sætte overlæggeren højt til gavn for både spillerne og spillet,” forklarer ansvarlig for DBU’s træneruddannelse, Peter Rudbæk, og fortsætter:

”Det er jo nærmest historie, vi skriver i disse dage. Det er ikke kun første gang, at man i DBU regi samler de danske målmandstrænere fra landshold og Superliga – det er også det første hold på dette niveau, der tager den nye licens i UEFA-regi. Jeg er da stolt af, at vi her i Danmark igen viser, at vi på vores træneruddannelse er med helt fremme på højeste internationale plan,” slutter Rudbæk.

Læs også: Nye krav for målmandstrænere på topniveau


Ny licens vækker begejstring

For de 11 deltagere på 1. modul, der blev afholdt onsdag og torsdag i DBU, var forventningerne da også høje – både til hinanden og til videndelingen. Fokus var på nye trends, trænerrolle og kommunikation:

”Det er da fantastisk at sidde her med mine kollegaer på topplan, hvor vi kan ’nørde’ og debattere det, som optager os som målmandstrænere – herunder diskutere både egne og andres målmænd, redskaber til planlægning af træning osv. Det er sindssygt vigtigt, at vi som trænere udvikler os i takt med, at målmandsrollen også udvikler sig,” siger Brøndbys målmandstræner Jan Hoffmann, der glæder sig over den nye licens. Det samme gør landsholdets målmandstræner, Lars Høgh:

”Det er super fedt, at vi nu som målmandstrænere også får papir på vores kompetencer og kvalifikationer. Med denne licens er UEFA og DBU inde på noget af det helt rigtige - at få uddannet og kvalificeret målmandstrænerne, så de kan blive et langt større aktiv – både i dialogen med de andre trænere og i planlægningen af den taktiske træning. Det er i mine øjne rigtig vigtigt, da målmænd i dag er meget mere spillende og en integreret del af spillet,” lyder det fra Lars Høgh, der er målmandstræner i OB, FC Nordsjælland og på det danske landshold.

UEFA GK Advanced er bygget op over fire moduler, der afsluttes med en opgave og er tilpasset målmandstrænere på højeste niveau. Parallelt kører desuden målmandstræneruddannelsen M3 som et pilotprojekt.

Se mere om målmandstræneruddannelsen her

Log ind

c