Det handler om at score mål – og det handler om at vinde. Sådan er det ofte i fodbold. Både når det danske fodboldlandshold i denne uge tager hul på en ny EM-kvalifikation med dagenskamp mod Armenien i Parken – og når danske klubber kæmper mod hinanden eller mod udenlandske klubber i forskellige turneringer. Men dansk fodbold og DBU handler om mere end at vinde og score mål.

Det handler om at løfte et ansvar i samfundet og bidrage til at gøre danskerne sundere, at skabe bedre indlæring i folkeskolen og måske tilmed styrke integrationen. Det handler om at gøre dansk fodbold – og DBU – til en del af noget større i danskernes hverdag. Derfor har DBU lanceret sloganet En Del Af Noget Større, som vil ses på træningstøjet frem til EM-slutrunden i Frankrig i 2016 og i Parken til kampen i dag.

Sloganet er samtidig et forsøg på at gøre op med det indtryk, der er blevet skabt af DBU som en organisation, der er indelukket og kun har fokus på sig selv. Vi kan se i flere undersøgelser, at danskerne opfatter DBU som ’støvet’, ’gammeldags’, ’bureaukratisk’ og til tider også ’arrogant’ og ’tillukket’. Vi opfatter ikke os selv som sådan – men hvis folk oplever DBU som støvede eller arrogante, bliver vi nødt til at forholde os til det.

Vi må erkende, at DBU i alt for høj grad har været fokuseret kun på os selv og på fodbold som enkeltstående sportsgren og arbejdet med fodbold for fodboldens skyld. Det ér vigtigt, men vi har ikke været gode nok til at tænke dansk fodbold som en del af noget større – i samspil med andre sportsgrene, i samspil med skole, hverdag og i samarbejde med andre organisationer, foreninger og institutioner. Det er derfor, vi taler om ’En Del af Noget Større’ som øverste dagsorden og også konkret på landsholdets trøjer: Vi ønsker at se DBU og dansk fodbold som en del af noget større.

Sloganet ’En Del af Noget Større’ skal ikke bare være et smart slogan. Tværtimod. Vi har udviklet det som en påmindelse til os selv om hele tiden at tænke vores egne aktiviteter ind i en større helhed. Og som en invitation til verden omkring os, så de tænker fodbold som bidrag til at løse forskellige former for udfordringer i samfundet.

Mange steder er der allerede gang i aktiviteter, der er ’en del af noget større’ – og som sagtens kan styrkes og udbredes til mange andre. Det handler særligt om sundhed, integration og indlæring i skolen – og om at lade fodbold være mere end bare fodbold. På sundhedsområdet har DBU været med til at udvikle Fodbold Fitness, der udbyder hold til både nybagte mødre, ældre og arbejdsløse, der kan komme ind og træne fodbold med samme fleksibilitet som i et fitnesscenter. Fodbold Fitness er udviklet i samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed og bliver nu udbudt i en række fodboldklubber efter tæt kontakt med forskellige patientforeninger. Ifølge centrets undersøgelser er fodbold den sundeste sportsgren til at styrke muskler, motion og samlet helbred – og hvis flere spiller fodbold på et eller andet niveau, vil det styrke danskernes motion og helbred, så der er færre sygdomme og mindre fedme i samfundet.

DBU vil gerne udbrede Fodbold Fitness til endnu flere danskere – og også gerne bidrage til andre tiltag og aktiviteter, der styrker danskernes samlede sundhedstilstand.

Også på integrationsområdet kan dansk fodbold gøre en forskel – og gør det allerede. Eksempelvis har klubben ACFC i Gellerup Parken i Århus gjort en kæmpe indsats for at få børn til at spille fodbold i stedet for at hænge ud på gaden efter skoletid. Formanden for klubben, Afif Abdallah, opsøger selv de unge og lokker dem langsomt til at spille fodbold og på den måde komme væk fra slagsmål og andre problemer i gaderne. Klubben er meget aktiv i integrationsarbejdet i området og er i dag en del af Get2Sport-projektet i Danmarks IdrætsForbund (DIF) og har modtaget flere priser for sit enestående arbejde.

DBU vil gerne bidrage til at udbrede erfaringerne fra ACFC og andre lignende eksempler – og på anden vis til at lade fodbold bidrage til at løse de forskellige udfordringer, der er med integration og inklusion forskellige steder i Danmark. Også i den nye skolereform kan fodbold gøre en forskel – ved at give eleverne mere motion, mere bevægelse og potentielt også bedre koncentration, når skoledagen bliver længere. Allerede i dag er der forskellige former for samarbejde på blandt andet Fyn og i Hillerød, hvor lokale klubber har indgået samarbejde med kommunen og udvalgte skoler, hvor fodbold bliver en del af idrætsundervisningen. Det styrker de unges motion og styrke, hvilket er godt på de længere skoledage.

Derfor har vi i DBU afsat en pulje penge, som klubberne sammen med de lokale fodboldunioner kan søge til at udvikle lignende projekter og samarbejde mellem klubber og skoler. På den måde kan vi forhåbentlig være med til at understøtte skolerne i bedre idræts-undervisning – og derfor være med til at løse udfordringerne i den nye skolereform. Sundhed, integration og indlæring i skolen er for os at se et par af de vigtigste områder, hvor vi gerne vil tage et medansvar for at løse samfundets udfordringer. Det er vi forpligtet til som Danmarks absolutte nationalsport – og som en sportsgren, der dagligt dyrkes af 300.000-400.000 danskere, af godt 50.000 frivillige og af flere millioner fans og tilskuere. Men DBU kan ikke gøre det alene. Derfor opfordrer vi kommuner, institutioner og organisationer inden for sundhed, integration og skoleområdet til at byde ind og tænke i, hvordan fodbold kan bidrage i det daglige.

For os er fodbold verdens bedste sport og leg. Men det er mere end det. Fodbold skaber fællesskaber, gør os sundere og kan være med til at løse udfordringer med integration og lange skoledage. Det er et ansvar, vi gerne vil løfte – sammen med andre.

Fordi fodbold er en del af noget større.