3000 svar om adfærd på sidelinjen

3000 jyske fodboldforældre, -trænere og -dommere har talt. Adfærden på sidelinjen er på nogle punkter i bedring, men der er også stadig masser af udfordringer. Det viser en helt ny undersøgelse fra DBU Jylland.

Respekt 1

Stort set alle trænere og forældre tænker over, hvordan de gebærder sig, når de står på sidelinjen til en fodboldkamp.

Alligevel sker det, at de går over stregen. Og det påvirker dommernes lyst til at dømme fodbold.

Det viser en stor undersøgelse fra DBU Jylland, hvor flere end 2000 fodboldforældre og trænere samt 1000 dommere har hjulpet DBU Jylland med at tage temperaturen på adfærden på sidelinjen.

Der er dog også opløftende nyt i undersøgelsen. Ikke alene vurderer de ca. 1000 adspurgte dommere, at der er en svag fremgang at spore i adfærden på sidelinjen, syv ud af ti fodboldforældre er også parate til at gribe ind, hvis en anden forælder går over stregen til en børne- eller ungdomskamp.

92 procent tænker over adfærden

Når temperamentet løber af med en forælder eller en træner på sidelinjen, er det ikke fordi, den pågældende ikke er sin rolle bevidst. Ikke færre end 92,6 procent tænker således over, hvordan de opfører sig, når de skal føre tropperne til sejr, eller når de skal heppe på sønnike eller datteren.

Det tal spiller hænger uløseligt sammen med andelen af de adspurgte, som mener, at omgivelserne spiller en rolle i forhold til, hvordan afviklingen på banen forløber.

Her mener flere end ni ud af ti, at omgivelserne enten i høj grad eller meget høj grad, påvirker spillerne og dommeren.

Fortryder opførsel

Alligevel sker det, at de går over stregen. Direkte adspurgt fortæller knap en fjerdedel (24,3 procent) af de adspurgte, at de har været involveret i en episode, hvor de har råbt eller gestikuleret, som de fortryder.

- Vi har alle et stort ansvar for at sikre en god og tryg kampafvikling – ikke mindst i børne- og ungdomsrækkerne. Det gælder trænere, spillere, ledere, forældre og dommere. Og det er netop også derfor, at vi har gennemført denne undersøgelse. For at sætte fokus på problemstillingen. Heldigvis viser tallene, at der hos langt de fleste er en meget høj grad af bevidsthed omkring adfærden, men vi må også kunne forvente af hinanden, at vi er i stand til at tage næste skridt og aktivt bidrage endnu mere til et godt kampmiljø. Jeg tror godt, at vi alle sammen kan gøre det lidt bedre, selv om fodbold selvfølgelig i høj grad handler om følelser, siger Bent Clausen, formand for DBU Jylland.

Hårde ord rammer dommerne

Og når en træner eller en forælder går over stregen, er det heller ikke omkostningsfrit for dommeren. Således oplyser 23 procent af de jyske dommere, at oplevelserne med negativ sidelinje-adfærd har påvirket deres motivation til at fortsætte som dommere, og over 40 procent har været påvirket af den dårlige adfærd efter kampen.

- Tallene taler deres tydelige sprog. Vi risikerer at miste dommere på grund af dårlig opførsel på sidelinjen, og det vil i sidste ende ramme klubberne selv. Derfor er der masse af gode grunde til at stramme op i forhold til sidelinje-adfærden, siger Bent Clausen.

Også positive elementer at spore

Blandt de negative tendenser er det bestemt også positive elementer at spore. For selv om sidelinjeopførslen stadig viser sygdomstegn, så er der også bedringstegn at spore.

Blandt andet mener kun hver femte dommer, at opførslen hos trænerne er blevet værre de seneste år (mens 37 procent mener, at den er blevet bedre), og det tal gentager sig, når det er de jyske forældre, som bliver bedømt. Her mener 30 procent af dommerne faktisk, at opførslen er blevet bedre, mens 25 procent mener, at det er blevet værre. 45 procent vurderer situationen som status quo.

Herudover er der en klar tendens til, at forældre er villige til at gribe ind, hvis der er andre forældre går over stregen, når de indtager rolle som fodboldtilskuer. Syv ud af ti vedkender således, at de er klar til at konfrontere andre forældre, som går over stregen. Og det tal bliver overtrumfet af trænerne. Her er hele 95 procent klar til at tage fat i fodboldforældre med dårlig sidelinje-adfærd.

Dommere føler sig klædt godt på

Når det kommer til at håndtere de vanskelige og højtråbende fodboldforældre og trænere, så føler dommerne sig ganske godt klædt på, viser tallene også.

Kun 17,5 procent mener ikke, at de har tilstrækkelige redskaber til at tackle de negative elementer på kridtstregerne.

Læs mere her:

www.dbujylland.dk/respekt


Tekst: Mads D. Larsen/Martin Weibel & foto: Henrik Bjerregrav



Log ind