MENU

DBU godkender ikke internationale fodboldakademier

DBU kan ikke stå inde for udenlandske fodboldakademier i Danmark, hvis de ikke lever op til reglerne for beskyttelse af børn, beslutter en samlet DBU-bestyrelse. Derfor godkender DBU ikke etableringen af FC Barcelonas fodboldakademi.DBU bestyrelse vil ikke godkende, at børn ned til seksårs-alderen skal indgå i et udpræget elitært træningsmiljø, og har derfor afvist FC Barcelonas ønske om at etablere et helårsakademi i Danmark. Foto: www.fodboldbilleder.dk 

DBU kan ikke stå inde for, at FC Barcelona eller andre internationale fodboldklubber ønsker at udvælge børn helt ned til seks år til deres fodboldakademi. Derfor besluttede en samlet DBU-bestyrelse på lørdagens bestyrelsesmøde at afvise den spanske klub FC Barcelonas ønske om et helårsakademi i Danmark.

I februar offentliggjorde FC Barcelona, at de ønskede at etablere et fodboldakademi for børn i 6-16-års alderen, som udvælges ud fra fodboldfaglige kompetencer. Nu er projektet blevet vurderet af både DBU’s Breddeudvalg og Udvalget for Professionel Fodbold og senest på et møde i DBU’s bestyrelse – og alle steder er vurderingen, at planerne strider med de danske regler for beskyttelse af børn: 

”Vi kan ikke stå inde for, at børn ned til seksårs-alderen skal til auditions for at blive optaget og skal indgå i et udpræget elitært træningsmiljø. Børn udvikler sig enormt i den alder, og derfor kan et barn med gode boldegenskaber som seksårig være overhalet som syvårig, og hvad skal der så ske med ham, når han bliver vejet og fundet for let. Hvem samler det barn op?,” siger Bent Clausen, næstformand i DBU og formand for DBU’s breddeudvalg. 

DBU’s næstformand gør opmærksom på, at reglerne er baseret på DBU’s ’Holdninger & Handlinger’ og er etableret for at værne om børns trivsel, glæde og tryghed, som efter DBU og de danske fodboldklubbers vurdering er helt grundlæggende forudsætninger for børns udvikling:

”Det er ikke godt for børnene at indgå i et benhårdt vind-eller-forsvind miljø, selvom de ligger i toppen af deres aldersgruppe. Det fokus, der er på, at de skal præstere, er både usundt og kan meget vel give bagslag og gøre, at de i stedet mister lysten til fodbold og dermed ryger helt ud af fodboldsystemet,” siger han.

Men det er ikke kun børnene og deres velbefindende, der bliver sat under pres ved akademiets tilbliven. De danske talentklubber vil på sigt også kunne rammes. En blåstempling af Barcelonas akademi i Danmark vil danne præcedens for andre storklubbers virke i Danmark fremadrettet.

”Vi skal værne om talentudviklingen i dansk fodbold, og hvis vi tillader et akademi fra FC Barcelona i dag er det måske andre storklubber i morgen. På sigt, om 10-15 år, kan talentudviklingen i Danmark så varetages af internationale storklubber uden danske interesser og på bekostning af de danske talentudviklingsklubber,” siger Bent Clausen.

DBU’s bestyrelse har skrevet til FC Barcelonas fodboldakademi samt til Ballerup Kommune og klubberne, der har indledt samarbejdet om et nyt akademi i området. Derudover har DBU også skrevet til UEFA og orienteret om beslutningen om at afvise etableringen at det omtalte – og lignende - akademier i Danmark.

26. marts 2015: DBU vil vide mere om FCB-akademi i Ballerup

24. februar 2015: DBU stiller krav til FC Barcelona

Log ind

c