MENU

Mere valgkamp: van Praag og Prins Ali i København

De nordiske og baltiske fodboldformænd blev i dag præsenteret for valgløfter fra hollandske Michael van Praag og jordanske Prins Ali, der begge stiller op til FIFA´s præsidentvalg.

nordisk_moede
Fodboldformænd fra de nordiske og baltiske lande i selskab med de to FIFA-kandidater. Foto: DBU

Valgkampen om præsidentkandidaturet i FIFA er gået ind i sin slutfase. Den 29. maj skal alle 209 fodboldbosser stemme om hvilken herre, der skal placere sig i præsidentsædet i den internationale fodboldforening. 

Valget står mellem den siddende præsident Sepp Blatter, tidligere fodboldspiller Luis Figo, formand Michael van Praag fra det hollandske fodboldforbund og Prins Ali, der i dag er vicepræsident i FIFA. De to sidstnævnte mødtes i dag med formændene fra fodboldorganisationerne i de baltiske og nordiske lande i København. 

Hollandsk ønske om forandring

Michael van Praag, præsident for den hollandske fodboldforening og tidligere præsident for Ajax, havde forandringer inden for FIFA´s vægge højt på dagsordenen til dagens møde. Den sympatiske hollænder fortalte ærligt hvordan han ikke har meget styr på fodboldspillet på banen, når han selv står med bolden mellem fødderne. Til gengæld har han stærke holdninger til FIFA som organisation. 

”Hvis vi skal ændre FIFA´s image som korrupt, kræver det mere end en ændring i ledelsen. Jeg kan ændre FIFA på fire år, det har jeg gjort før i andre organisationer, men jo – der skal graves dybere end bare ledelsen,” fortæller Michael van Praag, der startede sin karriere i fodboldverdenen som fodbolddommer. 

Naturligt var Qatar og menneskerettigheder på dagsordenen, og en stor del af spørgsmålene til begge præsidentkandidater handlede om forholdene for arbejderne ved værtslandet for VM-slutrunden i 2016. 

”FIFA tager alt for let på spørgsmålene om menneskerettigheder i Qatar. Det blev allerede bragt på banen for et år siden, men først da medierne lagde et godt pres på Blatter, begyndte han at snakke om det. FIFA siger, at det ikke er deres ansvar, men derimod Qatars ansvar. Men de bygger jo kun stadion, fordi FIFA gerne vil have et VM der. Så hvis FIFA ikke har et direkte ansvar, så har de i hvert fald et moralsk ansvar,” siger Michael van Praag, der som præsident for FIFA vil kræve strenge klausuler for menneskerettigheder og arbejdsvilkår for alle lande, der bliver tilegnet en VM-slutrunde.  

Prins Ali ønsker gennemsigtighed

Prins Ali er ligeledes opsat på at skærpe reglerne for kommende værtslande. 

”Alle VM skal foregå ordentligt. FIFA skal have et helt basalt regelsæt for menneskerettigheder, så vi ikke ser sådan nogle ting igen. Jeg var den første til at ønske at se Garcia-rapporten – det hele handler om gennemsigtighed,” siger Prins Ali. 

Rygterne i fodboldverdenen går på, at Prins Ali ikke har støtte fra baglandet i hjemlandets fodboldforbund, når valget skal stå til maj, men det anderkender den jordanske præsidentkandidat ikke. Han lægger til gengæld vægt på den frygt, der florerer blandt nogle medlemslande, når de skal give deres valg af kandidat til kende. 

”Hvem siger, at jeg ikke har støtte hjemmefra? Der er meget af det du hører, som ikke er sandheden. Der hersker en frygt for at udtale sig om, hvem man stemmer på. En frygt for konsekvenserne, hvis den man stemmer på ikke bliver valgt,” siger Prins Ali. 

DBU ønsker ny præsident 

Spekulationerne går i øjeblikket på, om der fortsat vil være fire præsidentkandidater ved valget i Schweiz sidst i maj. DBU´s formand Jesper Møller er ikke så sikker. 

”Når vi når frem til Zürich tror jeg, at der er færre kandidater. Ingen vil oplyse om, om de trækker sig, men jeg tror en eller to gør,” siger Jesper Møller, efter han sammen med sine nordiske kolleger havde mødtes med de to kandidater. 

Om det er tre eller blot en enkelt kandidat, der skal kæmpe mod Sepp Blatter, er dog ikke vigtigt for formanden. Så længe den siddende præsident får kamp til stregen. 

”For mig er det i sidste ende et valg mellem den nuværende præsident og forandring. Blatter står stærkt, men det gør jo ikke, at vi ikke kan kæmpe. Vi er mest interesserede i, at der kommer forandring – og det er jeg ikke sikker på kommer til at ske med den nuværende præsident. Lad os få noget åbenhed omkring tingene!” sagde Jesper Møller. 

De nordiske og baltiske fodboldformænd mødtes i februar med den sidste af de nye præsidentkandidater Luis Figo. Du kan læse mere om besøget her.

Log ind

c