MENU

Transfervinduets sidste timer bag kulissen

Det danske transfervindue lukker i aften klokken 23.59, og DBU’s juridiske afdeling arbejder derfor hårdt i disse dage. Jurist Michael Andersen fortæller her, om transfermarkedets sidste timer bag kulissen.


DBU's advokatfuldmægtig Jes Christian Fisker og jurist Michael Andersen sidder klar til transfervinduets sidste dag foto: DBU Kommunikation

Der er tryk på transfermarkedets sidste timer, og det kan der være mange årsager til. Nogle bruger tidsfaktoren til at presse forhandlingerne - andre indhenter en spiller i sidste øjeblik efter en dårlig start på sæsonen - eller af en helt tredje årsag.

I Dansk Boldspil-Union betyder det, at DBU’s jurist har nogle lange dage på kontoret. Michael Andersen sørger nemlig for, at spillerne kan blive spilleberettiget for deres nye klub, inden transfervinduet lukker.

”Klubberne har haft lang tid til at hente spillere, og der er typisk meget travlt i perioden op til sæsonstart, og så sker der også en masse her inden vinduet lukker,” fortæller Michael Andersen.

Det er derfor ikke en helt almindelig dag på kontoret for Michael Andersen og DBU’s advokatfuldmægtig Jes Christian Fisker.

”Vi sidder begge her til over midnat, men jeg er nødt til at tage en overnatning på sofaen på kontoret i nat. Så står jeg op med rengøringen i morgen tidlig og er klar, hvis en spiller i Danmark bliver solgt til England,” fortæller Michael Andersen.

Selvom det danske transfermarked lukker i aften klokken 23.59, så holder det engelske transfermarked nemlig åbent 19 timer længere på grund af en helligdag.

Sådan foregår en transfer

Det er dog ikke hos DBU, at det første benarbejde ligger. Når klubberne er blevet enige om en aftale, skal de to klubber taste alle oplysninger ind i FIFA’s elektroniske TMS-system – Transfer Matching System. På den måde opstår der et match, hvor den ene klub vil af med en spiller, mens den anden klub vil hente og først, når de to klubbers oplysninger matcher, kommer DBU ind i billedet. Nu skal Dansk Boldspil-Union nemlig anmode om spillerens certifikat hos den afgivende klubs fodboldforbund.

Det er denne proces, der skal ske inden transfervinduet lukker. I Danmark lukker transfermarkedet mandag aften klokken 23.59, mens det i England først lukker i morgen klokken 19. Det betyder, at en engelsk spiller ikke kan komme til Danmark, efter det danske vindue er lukket - men omvendt – at en spiller fra Danmark godt kan komme til England. Det er lukketidspunktet i det land, hvor spilleren skal hen, der afgør, om forbundet stadig kan anmode om spillerens certifikat.

Når DBU har anmodet om spillercertifikatet hos det fodboldforbund, spilleren er registreret hos, skal Dansk Boldspil-Union modtage dette fra det udenlandske fodboldforbund før spilleren er spilleberettiget. Når DBU modtager spillercertifikatet og bekræfter modtagelsen bliver dette automatisk tilgængeligt for klubben i TMS. 

Denne del af klubskiftets gennemførelse kan dog godt ske efter at transfervinduet er lukket, så i første omgang skal de involverede klubber, skynde sig at matche oplysningerne i FIFA’s elektroniske system, hvis de to jurister Michael Andersen og Jes Christian Fisker skal kunne nå at anmode om spillercertifikatet inden transfervinduet i Danmark lukker ved midnat.

Log ind