MENU

Lars Søndergaard: Nyt navn på dørskiltet

Superligastart står for døren! Første kamp i sæsonen bliver samtidig første kamp i det rød-hvide trænersæde for Lars Søndergaard siden 1997. DBU´s Trænerlounge talte med den karismatiske jyde om overtagelsen af et nyt hold på trænerens allerførste dag.

Lars_soendergaard_500
Lars Søndergaard er ny træner i AaB. Foto: Fodboldbilleder.dk

”Det er gået stille og roligt.” Den afslappede facon har Lars Søndergaard taget med sig til Nordjylland efter skiftet fra SønderjyskE til en to-årig kontrakt med AaB, når han fortæller om sin første dag på kontoret.

”Jeg har haft en snak med vores pressemand Brian Andersen og så selvfølgelig Allan Gaarde om lidt kiggen fremad på den kommende tid,” fortæller Lars Søndergaard.

Den kommende tid bliver hektisk for den nykronede fodboldkonge af Nordjylland. Med kun et par uger til sæsonstart ligger der et arbejde i at samle et allerede godt sammentømret AaB-mandskab om en fælles mission: En succesfuld sæson 15/16. Men det er ikke noget, der skræmmer den tidligere SønderjyskE-træner. Tværtimod.

Ingen stress

Tiden indtil sæsonstart skal bruges på at lære spillerne at kende, styrke det sociale samvær og præsentere sig selv for det nye mandskab. Det projekt starter allerede mandag, hvor Lars Søndergaard for første gang officielt bliver præsenteret for sin nye trup, når spillerne vender tilbage fra tiltrængt sommerferie. Lars Søndergaard byder sine nye medarbejdere velkommen med træningspas og test. Og så går turen til Stavanger i Norge.

”Turen var én af de ting, som jeg havde et ønske om fra start af, og Allan Gaarde var helt med på det. Det her med, at vi har så kort en opstart, og jeg kommer som ny, så har man ikke meget tid. Men hvis man tager afsted på sådan en tur, kan man under lidt andre forhold end bare dem derhjemme lære spillerne at kende på en lidt mere afslappet og anderledes måde,” fortæller Lars Søndergaard om sin ideologi bag en ”ryste-sammen-tur”.

Ingen navnelege

Turen til Norge står på lige dele træning og sociale indslag. Vigtigst af alt skal Lars Søndergaard bruge de fire dage i nabolandet til at lære spillerne at kende – og den anden vej rundt.

”Der er ikke noget med navnelege – de kender godt mit navn, og jeg kender deres, men vi skal snakke lidt om værdier og ønsker for holdet, såvel som klubben. Det er både dem og mig, der skal snakke. De skal lære mig at kende og de ting, jeg lægger vægt på, og så skal jeg lære dem at kende. Ikke kun indenfor fodboldbanen, men også udenfor."

Kendskabet til spillerne udenfor banen er lige så vigtig, som inden for stregerne for Lars Søndergaard, der ikke mener, at de to ting kan skelnes fra hinanden.

”Jeg tror mange af de handlingsmønstre, vi ser på fodboldbanen, kommer til udtryk på baggrund af nogle personlige ting. Hvis jeg skal ind og ændre på nogen af de individuelle ting hos en spiller, så er det vigtigt, at jeg kender den person, der gemmer sig bag fodboldspilleren.”

Ingen revolution

Lars Søndergaard ankommer alene til AaB og går direkte ind i trænerteamet med Allan Kuhn som assistent. For Lars Søndergaard er det en fordel at beholde kontinuiteten for staben omkring holdet så meget, som muligt,og med kun en enkelt udskiftning på trænerposten, opnår Søndergaard netop det.

”Der er nogle, der tager hele trænerteamet med, når de skifter. Og det ville måske også være en fordel at komme med et stort trænerteam, hvis det var en klub i krise, men jeg føler, at det her er et sted, hvor der har været rigtig god udvikling. Derfor er det en fordel for klubben, at der er de samme personer i trænerstaben, så det ikke er på alle parametre, at der bliver ændret ting.

Det er generelt få ting, som Lars Søndergaard har tænkt sig at ændre med sin tilkomst i Aalborg. Selvom klubben havnede uden for medaljepladserne i den netop afsluttede sæson, tror Lars Søndergaard på, at den etablerede spillestil i AaB er vejen til succes i det næste år. Dog med få input fra den nye træner.

”Når man kommer til en klub, der har været velfungerede på fodboldbanen og har en rimelig fasttømret kultur og spillestil som AaB, der gerne vil være boldbesiddende, så skal jeg ikke ind og ændre alt muligt. Men vi kan også udvikle os på nogen områder – måske mere på det detaljerede og det individuelle plan. Men jeg skal ikke ind og lave en revolution,” siger Søndergaard.

Ingen sommerfugle

Præcis hvilke ændringer AaB-spillerne skal vænne sig til under den nye ledelse, vil den karismatiske træner ikke ud med, før han har præsenteret dem for spilerne selv. Men han forsikrer, at det ikke bliver ”et nyt SønderjyskE”, der møder de rød-hvide fans på Nordjyske arena efter sommerferien.

”Jeg er ikke en spillestilstræner. Man kan ikke bare køre en spillestil hen over et hold, som i forvejen har en vis spillestil. Jeg har selvfølgelig nogen ting, jeg skal bidrage med, men det bliver ikke en SønderkyskE-stil, som vi kommer til at praktisere i AaB,” fortæller Lars Søndergaard. Det altid rolige ydre har Lars Søndergaard dog ikke tænkt sig at lade blive i Haderslev.

”Jeg har ikke sommerfugle i maven. Jeg glæder mig – det er altid spændende at komme i et nyt job. Men det er ikke sådan, at jeg vil skifte hele tiden, for den kontinuitet, jeg fik i SønderjyskE, har jeg også haft behov for, for at kunne udvikle mig selv. Det kan godt være, at sommerfuglene kommer til den første kamp. Men jeg er godt forberedt!” cementerer Lars Søndergaard.

Den nye AaB-mand står over for både sommerfugle og forventningsfulde rød-hvide fans for første gang, når holdet på hjemmebane tager i mod Esbjerg fB i første spillerunde af Alka Superligaen. Log ind