MENU

Flere får glæde af FC Prostata

KNÆK CANCER: FC Prostata er ikke længere et lille lokalt forskningsprojekt. Tidligere forskning har vist gode resultater, og derfor er den grundlæggende idé om at forske i fodboldens påvirkning på prostatakræft udvidet til et landsdækkende projekt.


FC Prostata er et Fodbold Fitness hold - ligesom Venteranerne herover er Foto: fodboldbilleder.dk


For tre år siden begyndte Københavns Universitet (KU) og Rigshospitalet at undersøge, hvordan fodbold påvirker mænd med prostatakræft. Her kom man frem til, at fodbold er en god træningsform, der nedsætter bivirkningerne ved antihormonbehandling - blandt andet ved at øge mændenes muskelmasse og muskelstyrke.

På baggrund af de gode resultater besluttede KU og Rigshospitalet at udvide FC Prostata til det landsdækkende FC Prostata Community i samarbejde med Dansk Boldspil-Union. Det betyder helt konkret, at mere end 200 prostatakræftpatienter fra blandt andet København, Århus og Esbjerg får tilbud om at træne fodbold i lokale DBU-klubber.

Og fodboldforskeren Peter Krustrup har konkrete forventninger til det nystartede FC Prostata Community:

”Projektet vil vise, hvor store effekter man kan opnå på livskvalitet og fysisk form, når fodboldklubberne rundt om landets store hospitaler tilbyder fodboldtræning for mænd med prostatakræft,” udtaler han.

Derudover skal et samarbejde mellem UCSF på Rigshospitalet, Center for Holdspil og Sundhed og Dansk Boldpsil-Union udvikle et nyt trænerkursus, der skal uddanne lokale fodboldtrænere til at varetage træning for patientgrupper.

Børnesundhed og kræftformer på programmet

Nok startede forskningen hos prostatapatienter, men det er ikke der, den slutter. Forskerne er i øjeblikket i fuld gang med at undersøge sundhed, trivsel og læring hos skolebørn, når børnene deltager i korte, hyppige og intense træningspas. Det sker gennem projekterne FIT FIRST og FIFA 11 for Health.

Men heller ikke her stopper forskningen, fortæller Peter Krustrup:

”Vi er lige gået i gang med at undersøge om langvarig fodboldtræning kan udskyde nogle af kroppens aldringsprocesser, og om fodboldtræning er effektiv for patienter med andre kræftformer,” siger han. 

Du kan se videoen om FC Prostata her

Log ind