Udenlandsk erfaring en gevinst for kvindefodbolden

Danske pige- og kvindespillere tager i stigende grad til udlandet på kortere eller længere ophold for at prøve kræfter med de udenlandske fodboldligaer. En stor gevinst for dansk kvindefodbold, lyder det fra DBU.



Mathilde Lundorf er gået i Zlatans fodspor og spiller nu i franske Paris Saint-Germain. Foto: DBU.


På det danske kvindelandshold, der i disse dage spiller EM-kvalifikation, har over halvdelen af de danske landsholdsspillere prøvet kræfter med andre fodboldligaer end den danske - otte spiller til dagligt i udlandet, mens tre netop er vendt hjem fra kortere eller længere udlandsophold i Tyskland og USA. Tages bruttotruppen med, er tallet endnu højere.

En tendens, der fortsætter ned gennem rækkerne, hvor også de danske talenter nu i stigende grad tager en del af deres fodbolduddannelse i udlandet. Og det er en kæmpe gevinst for både landsholdene men også for udviklingen af dansk kvindefodbold, mener DBU’s talentudviklingschef, Flemming Berg:

”Vi kan i DBU kun bifalde, at så mange af vores dygtige spillere også på kvindesiden vælger at prøve kræfter med fodbolden i udlandet og nogle af de bedste kvindeligaer i verden. Det er ikke kun med til at udvikle den enkelte spiller personligt og på fodboldbanen, men er også en stor gevinst for kvindefodbolden herhjemme,” lyder det fra Flemming Berg, der afviser, at udlandet i højere grad trækker, fordi niveauet i den danske liga ikke er højt nok:

”Nej, det mener jeg ikke. Det, at de tager afsted siger jo også noget om, at de danske talenter er efterspurgte og har en masse at byde ind med i de udenlandske klubber og at vores talentudvikling er på rette spor. Når det et er sagt, arbejder vi hele tiden på at udvikle og løfte dansk kvindefodbold, herunder i samarbejde med klubberne at sikre de bedste mulige rammer både organisatorisk og sportsligt gennem licenskravene,” siger Berg, og konkluderer:

”Spillernes ophold i de udenlandske ligaer er med til at give dem en anden matchning end de måske kan få herhjemme – det samme gælder, når vores hold er med i de europæiske turneringer. Det er jo alt sammen med til at løfte niveauet ikke kun for dem selv men også på de hold, de spiller,” siger Flemming Berg.

Når der står PSG på trøjen

De to Skovbakken-spillere, Camilla Andersen og Matilde Frausing, skiftede i august fodboldlivet i Aarhus ud med et studieophold på University of Northwestern Ohio, der ligger i byen Lima i det amerikanske industribælte, og blev samtidig en del af universitetets kvindefodboldhold med kælenavnet "Racers".

"Vi bor på i en lejlighed med seks andre midt i det store campus-område på universitetet. Alt virker større end i Danmark, og på vores hold er der spillere fra Afrika, Sydamerika, New Zealand og mange europæiske lande og kun enkelte amerikanske spillere. Inden sæsonstarten var vi på træningstur til Kentucky - men nu er vi heldigvis kommet i gang med tuneringen," fortæller Camilla til IK Skovbakkens hjemmeside.

Også den kun 16-årige Matilde Lundorf har for en periode skiftet Skovbakken ud og er gået i Zlatans fodspor med et ophold i mægtige PSG – et skifte, der har budt på masser af udfordringer og udvikling for den 17-årige -landsholdsspiller:

”Selvom det kan være svært, så er det en drøm, der går i opfyldelse! Hver gang jeg tager træningstøjet på, hvor der står PSG, så bliver jeg så stolt!,” fortæller Matilde Lundorf, og fortsætter:

”Jeg savner selvfølgelig mine venner og min storebror, og jeg savner trygheden i Hadsten, men jeg synes, det er et rigtig godt tidspunkt, vi har valgt at flytte på. Jeg er lige gået ud af 9. klasse, og jeg tror, at jeg var kørt lidt fast i det hele i Skovbakken. Så det her er en ny start og et skub videre,” siger Matilde Lundorf.

Det er oftest Sverige, USA og Tyskland, der trækker, når de danske spillere søger ud. Senest er både landsholdsspillerne Nadia Nadim og Katrine Veje vendt hjem fra USA til henholdsvis Fortuna Hjørring og Brøndby IF.

Du kan se Danmark i EM-mødet med Sverige på tirsdag kl. 18.45 på DR3.

Log ind