Der skal lægges yderligere pres på Qatar i sagerne om kritiske arbejdsforhold ved stadionbyggerier forud for afholdelsen af VM i 2022. 

Det fastslår DBU’s formand, Jesper Møller, som reaktion på, at en ny rapport fra Amnesty International kortlægger kritiske forhold ved flere byggerier. Rapporten ‘The Ugly Side of the Beautiful Game’ kortlægger blandt andet manglende lønudbetalinger, elendige leveforhold og trusler mod de arbejdere, der klager over forholdene. 

De kritiske forhold er fuldstændigt uacceptable, mener DBU’s formand, Jesper Møller, der allerede er i gang med en række tiltag, der kan øge presset på Qatar. 

“Vi tager rapportens konklusioner meget alvorligt. Det er uacceptable forhold. DBU har allerede indgået aftale med Amnesty International og samtidig besluttet at rejse på inspektionstur til Qatar til november for de nordiske formænd. Men vi kan ikke løse det alene, så vi har brug for samarbejde med andre organisationer og idrætsforbund, både i Danmark og i andre lande,” siger Jesper Møller. 

DBU indgik sidste år en samarbejdsaftale med den danske afdeling af Amnesty International, der blandt andet skal rådgive DBU forud for beslutninger om VM-værtsskab og DBU’s egne træningslejre og kampe i lande med særlige udfordringer med menneskerettigheder. Samtidig har DBU’s formand og hans nordiske formænd holdt såkaldte valgmøder med kandidaterne til FIFA-valget, hvor tidligere generalsekretær Gianni Infantino i februar blev valgt som ny FIFA-præsident. 

“Vi spurgte alle kandidaterne om deres holdning til Qatar, og vi kan glæde os over, at Infantino er den med de klareste holdninger på det område. Vi forventer, at han talesætter sagen til næste måneds FIFA-kongres, så vi sammen kan sætte pres på myndighederne dernede,” fortæller Jesper Møller. 

Jesper Møller og hans nordiske kolleger har besluttet at besøge Qatar for at besigtige de forskellige stadionbyggerier. Samtidig ønsker de at mødes med repræsentanter fra forskellige NGO’ere og også være i dialog med det nationale fodboldforbund i Qatar. Mødet er blevet arrangeret med input fra Amnesty International og har også deltagelse fra ILO, den internationale arbejderbevægelse. 

“Vi ønsker at se forholdene med egne øjne og samtidig indgå dialog, så vi kan talesætte vores holdninger. Vi tror, at dialog og fælles indsats er den bedste måde at skabe forandringer i Qatar,” siger Jesper Møller. 

DBU har også løbende dialog med organisationen Play the Game om at sætte fokus på menneskerettigheder og demokrati i idrættens verden, lige som Jesper Møller drøfter de generelle forhold med Niels Nygaard, formand i DIF. I FIFA har DBU’s formand de sidste par år efterlyst større åbenhed om den såkaldte Qatar-rapport om hele grundlaget for at give Qatar værtsskabet for VM i 2022. 

Læs om aftalen med Amnesty International her 
Læs om DBU’s holdninger til Qatar-rapporten her