Fodbolden kalder på kvindelige former

Kvinder og mænd spiller fodbold på lige vilkår. Samme form. Samme banelængde. Samme halvirriterende indershorts. Men denne form for ligestilling kommer hverken sporten eller pigerne til gode i det lange løb. Med nyt projekt vil DBU nu gøre op med tanken om, at mænd og kvinder kun kan spille fodbold under samme vilkår – fordi det er sådan, det altid har været.


DBU sætter fokus på pigespillere ved kvindernes kampdag. Foto: DBU

Af Mette Bach Kjær, medlem af DBU’s bestyrelse og formand for Kvinde- & Pigefodbold. 

Knap 65.000 pige- og kvindespillere snører hver uge fodboldstøvlerne i Danmark – og i aldersgruppen 13-18 år er fodbold den største sportsgren.

Men mange flere piger og kvinder bør spille fodbold og få både mere motion og stærkere fællesskab i hverdagen. DBU’s ambition er at fordoble antallet, så 130.000 kvinder og piger spiller fodbold i 2025.

Derfor bør vi gøre langt mere for at gøre fodbold mere tilgængeligt for piger og kvinder. Vi kan ikke bare forvente, at piger og kvinder ønsker at spille under samme forhold som drenge og mænd. For måske har vi i virkeligheden tabt ligestillingskampen på fodboldbanen ved at lade piger spille under samme forhold som drenge – uden at tage hensyn til, at piger og kvinder måske har andre ønsker og behov.

Et godt eksempel er Fremad Valby, der har været ligeglade med ligestilling i fodbolden. Pigerne i klubben ønskede bedre omklædningsfaciliteter – og det fik de: Flere spejle. Større og lysere baderum. Stik til hårtørrer. Og det virker. Med ændringerne har Fremad Valby formået at skabe et langt bedre klubmiljø for sine kvindelige medlemmer, der tæller en vigtig fjerdedel af klubbens spillere. Klubben er nu blevet et tilholdssted for pigerne – faktisk er det til tider svært, at få dem ud af omklædningsrummet igen. Lidt af en bedrift, som vi kan lære meget af, hvis vi gerne vil gøre det attraktivt for pigerne at blive ved med at spille fodbold helt op gennem seniorårene.

De seneste tal viser et markant fald i antallet af pige- og kvindespillere i aldersgruppen 19-24, og det kan tyde på, at DBU´s arbejde for lige behandling af breddespillere – kvinder som mænd – har slået fejl.

Vi må erkende, at kvinder og mænd ikke er ens. Heller ikke når det kommer til sport. Det gælder både omklædningsrum men kan også gælde størrelsen på bolden og formen på en fodboldtræning.

Derfor har vi sat gang i et projekt – Pigernes Stemme – hvor vi spørger 100 piger fra fodboldklubber landet over, hvad der har betydning for deres lyst til at spille fodbold – også i fremtiden. De første svar er allerede tikket ind – og de kalder på handling: Bedre uddannelse af trænere. Større forståelse for betydningen af niveau. Skadesbekæmpelse. Bedre mulighed for samspil mellem familieliv og træningssessioner.

Pigerne hverken kræver – eller behøver –  særbehandling. Men der skal en særlig behandling til, for at vi ikke mister de unge pigespillere i den evige kamp om ligestilling. 

Debatindlægget blev bragt 8. marts 2016 i Politiken. 

Log ind