Danmark finaleklar efter straffesparksdrama

Danmark er klar til første EM-finale nogensinde efter en medrivende semifinalesejr over Østrig, der først blev nedlagt efter straffesparkskonkurrence.

Torsdag aften var semifinaleaften for landsholdet. EM-præstationen fra 2013 skulle overgås, og det skulle gå ud over Østrig, som kort inden EM slog Danmark med 4-2 i en testkamp.

Danmark startede kampen i Breda bedst, og især Pernille Harder var meget livlig. Efter ti minutters spil var hun lige ved at slippe igennem, men i sidste sekund nåede en østriger ned og fik stoppet den danske anfører i feltet.

I den anden ende satsede østrigerne meget på dødbolde, og efter et lille kvarter var en sådan ved at give pote. Efter et hjørnespark blokerede Maja Kildemoes et langskud med hånden, og det kostede et straffespark.

Den duel vandt keeper Stina Lykke, der kunne se Sarah Puntigam sparke langt over. Det var det andet straffespark, Lykke havde stået over for i turneringen, og endnu har hun ikke lukket mål ind fra pletten.

Danskerne dominerede i det meste af første halvleg, men de helt åbne chancer udeblev. Dog var Sanne Troelsgaard tæt på med et spark fra feltets højre side, men hun så forsøget prelle af på overliggeren.

Nils Nielsen benyttede pausen til at pille holdets mest rutinerede, Line Røddik, ud, mens Cecilie Sandvej kom ind. Kort efter, var det så Maja Kildemoes, der blev erstattet af Frederikke Thøgersen.

Starten på anden halvleg blev noget mere rodet, men det var Danmark, der først havde en stor chance. Nadia Nadim kom højest på et hjørnespark, og Simone Boye rettede forsøget af, men den østrigske keeper var vågen og reddede.

Netop som timen blev rundet, fik Pernille Harder en stor mulighed. Theresa Nielsen fandt flot anføreren på midten, men Harders afslutning blev reddet til hjørne.

Midt i anden halvleg blev Danmark ramt af en skade til Line S. Jensen, der faldt uheldigt ned efter en duel, og fik en østriger ned over sig. Hun måtte lade sig skifte ud, mens Sofie Junge kom ind i stedet.

Som minutterne gik, blev begge hold mere og mere nervøse, og de sidste minutter i ordinær tid blev derfor noget rodede. De kastede ikke mål af sig, så de to hold måtte ud i 30 minutters forlængelse.

Den forlængede spilletids første halvleg blev også nervøs, dog med Danmark mest på bolden. En enkelt gang var Pernille Harder ved at slippe fri på kanten, men hun blev flået ned af Sarah Zadrazil, der korrekt fik gult kort.

Kort inden i anden halvleg af forlængelsen faldt bolden ned for fødderne af Sanne Troelsgaard, der resolut trykke af, men desværre et par meter over det østrigske mål.

Katrine Veje fik den sidste chance for at afgøre kampen i ordinær spilletid, da hun midt i feltet fik tid til at vende og flugte, men bolden strøg igen over mål.

Der måtte derfor straffesparkskonkurrence til, præcis som da Danmark i 2013 stod i semifinalen ved EM i Sverige.

Nadia Nadim indledte med at score sikkert, og da Laura Feiersinger brændte østrigernes første spark, havde Danmark fordelen.

Pernille Harder fulgte op med mål, og da Stina Lykke så reddede Østrigs andet spark, lå alt til dansk sejr.

Sofie Junge brændte tredje danske spark, men Stina Lykke var igen på plads på det tredje østrigske spark.

Simone Boye kunne derfor afgøre slaget, da hun gik op for at sparke Danmarks fjerde spark. Og forsvarsprofilen, der har spillet en stor turnering, gjorde netop det - hun sparkede Danmark i finalen.

Med sejren er Danmark klar til den første EM-finale nogensinde. Danskerne har godt nok, i 1979, vundet EM, men dengang var der tale om en uofficiel turnering.