De perfekte piger har brug for foreningsidræt

Unge piger er svære at fastholde i idrætslivet. Danmarks Idrætsforbund har fokus på udfordringen og vil med ny kampagne forsøge at fastholde pigerne i idrætslivet.

De perfekte piger har brug for foreningsidræt
Af: Michelle Thygesen

 

Aldrig har så mange piger og kvinder været medlem af en idrætsforening. Men den positive tendens har ikke slået igennem hos teenagepigerne, der er en svær gruppe af fastholde i den organiserede idræt. 
Derfor sætter Danmarks Idrætsforbund nu fokus på udfordringen med en kampagne på sociale medier, bogen ’Gode idrætsmiljøer for piger’ og et samarbejde med Always for at udbyde pigecamps for unge piger i foreningslivet, fortæller Helle Carlsen, der er konsulent på børne- og ungeområdet hos Danmarks Idrætsforbund. 

”Vi ved, at idræt er et godt frikvarter for unge piger, hvis de skal få en pause fra deres stressede liv og holde fast i sig selv. Idrætten er et mentalt og fysisk fristed, men det er også et sted, hvor man kan få kammeratskaber, der kan vare hele livet.” 
 

I idrætslivet lærer man at fejle
Ifølge Helle Carlsen er idrætten det første, der bliver valgt fra, når pigerne har for meget at se til, men det er en dårlig idé, mener hun. 

”Pigers perfektionisme er altoverskyggende i dag. Den kan de lære at håndtere i idrætten, for der bliver de nødt til at lave fejl for at blive bedre”, forklarer Helle Carlsen. 

En udmelding Anette Prehn, der er sociolog og forfatter til 12 bøger om hjernens spilleregler, er enig i. 

”Holdsport kan være med til at styrke de unges evne til at tackle modgang. Her lærer de, at nogle gange går det godt i en kamp og andre gange går det dårligere. Det er en vigtig livslektie at få.” 

Pigerne må ikke give op
Det er sjældent rart at møde modstand og alligevel fortsætte, selvom man ikke har det sjovt. Og netop den yngre aldersgruppe, der dyrker idræt, har en tendens til at vælge deres fritidsaktivitet fra, når legen ikke længere er god. Men det er en klar fejl, fortæller sociologen.

”Forskning viser, at hvis et barn fastholdes i en fritidsaktivitet i minimum to år, er man mere karakterfast og bedre stillet senere hen i livet, når det kommer til uddannelse og arbejde. Så når unge piger falder fra i sportens verden, er det nogle år, der er vigtige for pigerne, for det kommer til at påvirke dem resten af livet. For de stier, der dannes i hjernen i teenageårene, bliver senere en vigtig del af ens personlighed,” siger Anette Prehn. 

Hos Danmarks Idrætsforbund håber man, at det med kampagnen lykkes at overbevise pigerne om, at idrætten er vigtig, for de mange positive aspekter i foreningslivet betyder mere end som så.  

”Med kampagnen ønsker vi at skabe en mulighed for, at pigerne får en positiv oplevelse med deres idræt, hvor de oplever det sociale samvær i en forening, så de får lyst til at holde fast i deres idræt, fordi de simpelthen ikke kan undgå det. For foreningsidrætten kan noget, de ikke kan finde andre steder,” siger Helle Carlsen.  

Som en del af kampagnen er det muligt for de idrætsforeninger, der har aktiviteter for piger i alderen 12 til 15 år, at søge økonomisk støtte til at afholde pigecamps. Puljen er åben frem til d. 20. maj, og der kan søges her.

 

Medlemstal fra fire idrætsorganisationer, der har svært ved at fastholde teenagepiger i alderen 13-18 år:

Forbund

Medlemstal 2016

Medlemstal 2017

Difference

Dansk Boldspil-Union

19.018

17.693

-1.325 / -7 %

Ridning

14.760

13.994

-766 / -5,2 %

Volleyball

1.642

1.565

-77 / -4,7 %

Dansk Håndbold Forbund

13.252

13.205

-47 / -0,4 %

Kilde: Danmarks Idrætsforbund

Log ind