Flygtninge tager dommer-uddannelse på sprogskolen

I et nyt samarbejde i Aalborg bliver nyankomne flygtninge tilbudt at tage en uddannelse som fodbolddommer, mens de går på sprogskole. Tilknytning til foreningslivet hjælper integrationen er kongstanken bag projektet.

Flygtninge tager dommer-uddannelse på sprogskolen
Foto: Bente Poder
Af: Julie Dalsgaard

 

Hvad er mere dansk end foreningslivet, søndagsbold og måske en stadionpølse? Fodboldklubben kan vel næsten betragtes som dansk kultur i destilleret form. Det er derfor Aalborg Kommune gået sammen med DBU og Sprogcenter Aalborg om at udvikle et uddannelsesforløb for nyankomne flygtninge, der gør det muligt for flygtningene at uddanne sig til fodbolddommere samtidig med, at de lærer det danske sprog.

Nu er de første syv dommere – med eritrianske og syriske rødder – så klar til at fløjte kampe i gang på de danske fodboldbaner. Torsdag fik de papir på dommeruddannelsen ved en ceremoni på Sprogcenter Aalborg, hvor rådmand for sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (V), deltog:

”Vores foreningsliv kan blive en fantastisk dynamo for integrationsindsatsen, men det kræver at folk bliver en del af fællesskabet. Det her koncept er rigtigt godt, fordi fodbolden bliver interessen, der skaber bro mellem kulturer,” siger Mads Duedahl.

Vigtigt for sporten og for integrationen
Og det er netop, hvad 26-årige Bereket Borikom fra Eritrea ønsker sig af det nyerhvervede dommerbevis.

”Jeg kan godt lide fodbold. Det betyder også, at jeg kommer ud og møder nogle mennesker, og at jeg kan tjene penge,” siger han til NORDJYSKE.

DBU har brugt mange ressourcer på at udvikle undervisningmateriale, der er målrettet lige netop nydanske borgere, hvis danskkundskaber endnu ikke matcher det, der bliver brugt på eksisterende dommeruddannelser. Nu skal DBU så vurdere, om projektet kan udbredes flere steder i landet.

Formand for DBU, Jesper Møller var også mødt op på sprogcentret i Aalborg for at sige tillykke til de nye dommere. For ham har rekrutteringen af flygtninge som dommere både et sportsligt og et samfundsmæssigt formål:

”Vi har brug for nye dommere. DBU har planer om at vokse til 450.000 aktive fodboldspillere i Danmark i år 2025, og det kræver altså flere fodbolddommere. Men lige så vigtigt er det, at vi får udnyttet det faktum, at for nye danske medborgere, der kan fodbolden noget helt særligt for integration, fællesskab, dansk kulturforståelse og netværk,” siger Jesper Møller. 

Log ind