Spillere med udviklingshandicap ind i klubben

DBU og Parasport Danmark har i det sidste år arbejdet for at integrere flere fodboldspillere med udviklingshandicap ind på klubbernes almindelige hold. Man skal se fodboldspilleren og ikke handicappet er tanken.

Spillere med udviklingshandicap ind i klubben
Privatfoto
Af: Alexander Paaske

 

“Jeg glæder mig rigtig meget til at komme til træning hver gang. Jeg har aldrig haft det sådan før,” siger Morten Lind Christensen, der er autist, men først og fremmest fodboldspiller i den nordjyske fodboldklub Skalborg SK.

Fodboldklubben har med stor succes benyttet sig af projektet ‘Special Olympics i Almenidrætten,’ som Parasport Danmark – det der tidligere hed Dansk Handicap Idræts-Forbund - søsatte i 2014 for at inkludere personer med handicap i højere grad i idræts- og fodboldklubber.

Målet om at få oprettet tilbud til udviklingshæmmede i ti fodboldklubber blev nået ved årsskiftet, og siden er yderligere to tilbud kommet til.

 

Skepsis forvandles til begejstring
Allan Nielsen, formand for Parasport Danmarks Fodboldudvalg fortæller, at fodboldklubberne ofte først er nervøse og skeptiske over at skulle inkludere personer med handicap i deres klub. Men dét bliver hurtigt erstattet af glæden ved spillernes upåvirkelige, friske attitude:  

“Når de først kommer i gang og mærker, hvor nemme de udviklingshæmmede er at træne, og hvor meget de elsker at spille, er det fantastisk,” siger Allan Nielsen.

I Skalborg afspejles lige netop dét rigtig godt. Træner Jess Boje Grønning tilmeldte et hold udelukkende bestående af spillere med handicap til en DBU indendørs-turnering, hvor drengene blev taget rigtig godt imod af de andre hold. De spredte en enorm glæde på trods af, at de hang lidt efter niveaumæssigt.

“Det var fantastisk at se drengenes høje humør, selv når de havde tabt. De har fået en masse ros og smil fra de andre hold, der har stor respekt for drengenes energi,” siger Jess Boje Grønning.

 

Skalborg Special Olympics går skridtet videre
I Skalborg har det ikke været nok at oprettet et tilbud for handicappede. Klubben gør også en kæmpe indsats for at indlemme dem i klublivet med sociale arrangementer som Champions League-aftener og fællesspisning.

Samtidig træner og spiller de ikke bare på deres eget hold, men flere er med på ’almindelige hold’ - én på U17-holdet, to på U15, og seks eller syv har spillet på seniorhold. Deriblandt Morten Lind Christensen.

“Sidste år ringede de pludselig til mig, og så spillede jeg en kamp på serie 5-holdet. De tog rigtig godt imod mig, og jeg vil rigtig gerne spille på holdet igen,” fortæller han.

Parasport Danmark forventer, at yderligere en håndfuld tilbud bliver stablet på benene i løbet af 2017. 

Log ind