Nu er der sat kroner og ører på fodboldens værdi for Danmark

Hvor meget er frivillig arbejdskraft, forebyggende sundhedstilbud, integrations- og beskæftigelsesprojekter og lokalt sammenhold værd for det danske samfund? Det er der nu sat tal på.

For første gang nogensinde er der blevet sat tal på fodboldens værdi for det danske samfund. 

Det er analysebureauet Damvad Analytics, der har sat kroner og ører på fodbolds samfundsværdi indenfor områder som frivillighed, sundhed, socialt ansvar og jobskabelse. 

Og som et af de første resultater viser det sig, at fodboldens frivillige knokler i hvad, der svarer til 9000 fuldtidsstillinger hvert år. Det svarer til at de frivillige skaber en værdi for det danske samfund, der er mere end fire milliarder værd. 

Et tal som ikke overrasker professor og forsker i frivillighed ved Roskilde Universitetscenter, Thomas P. Boje:

”Det vil jeg endda kalde et konservativt skøn. Der kører ca. 120 milliarder igennem den frivillige sektor i Danmark. Det er alt lige fra religionsfællesskaber til lokalsamfund.  Så jeg vil bestemt sige, at man ikke overdriver, når man siger, at fodbolden står for 4 milliarder af dette.” 

Resultaterne af den omfattende analyse bliver offentliggjort hen over de følgende uger. Allerede i denne uge har man kunne læse i Berlingske om de frivilliges samfundsværdi.

Øjenåbner for kommunerne
Formand for DBU’s breddeaktiviteter, Bent Clausen, glæder sig over, at samfundsregnskabet sætter nogle konkrete fakta og tal på det, som længe har været en mavefornemmelse for dem, der hver dag ser de frivillige knokle ude i klubberne: 

”Fodbold skaber et unikt bidrag til det danske samfund. Nu kan vi måle og veje, hvordan landets fodboldklubber skaber værdi for meget andet end fodboldentusiasterne. Det giver et godt udgangspunkt for at styrke indsatsen i forhold til kommunerne. Fodboldens samfundsregnskab giver kommunerne helt konkret syn for sagen i forhold til, hvilken forskel det gør i kroner og ører på kommunens budget, når de har nogle aktive fodboldklubber i deres område,” siger Bent Clausen.

Desuden bliver resultaterne af det samfundsøkonomiske regnskab for fodbolden gjort tilgængelig for alle de danske fodboldklubber. I løbet af nogle måneder vil alle fodboldklubber kunne regne på deres samfundsbidrag i KlubOffice. 
Her vil det være muligt at se, hvor stor samfundsværdi klubbens frivillige skaber med deres arbejdsindsats. Det vil være muligt at se, hvad klubben bidrager til i forhold til borgernes sundhed i kommunen. Og desuden, hvor meget klubben genererer i indtægter og konkrete job på grund af de mange spilleres forbrug af tøj, sko og udstyr til sporten. 

Alt dette kan klubberne bruge som et konkret redskab i dialogen med de lokale politikere for netop at illustrere, hvor vigtigt det er, at fodboldklubben har ressourcer og muligheder for at udføre deres arbejde.  Tallene slår nemlig fast, at fodboldklubberne generer mange gange deres investeringer igen i både gratis arbejdskraft, sundhed, lokalt sammenhold og indtægter til det lokale handelsliv. Alt sammen ting som ofte står højt på ønskelisten hos kommunalpolitikerne. 



 

       Fakta:

DANSKE FODBOLDFRIVILLIGE


• De frivillige arbejder et sted mellem 0.5 og 6 timer pr. uge i fodboldklubben til gavn for lokalsamfundet

• Samlet svarer det til 17,5 mio. timer årligt for alle frivillige i fodbolden 

• Arbejdsindsatsen svarer til 9.165 fuldtidsstillinger, hvilket er det samme antal fuldtidsstillinger som Aarhus Universitetshospital

• Hvis denne arbejdsindsats var lønnet, vil indsatsen koste 4.145 mio. kr. 

                                                                                                                                     

Log ind