Homofobi i dansk fodbold

DBU har netop lavet en undersøgelse om fairplay. Klubberne er bl.a. blevet spurgt om, hvor ofte de oplever homofobiske tilråb til kampene? Det har 15 procent oplevet. Selvom de fleste klubber og spillere sjældent møder problemet, så er holdningen i DBU klar: Man må aldrig må tænke ‘kun’ 15 procent, og ét homofobisk tilråb er ét for meget.

DBU har i maj-juni lavet rundspørgen blandt 871  spillere, trænere, forældre og dommere om miljøet i forbindelse med breddekampe. Homofobi er blandt de problematikker, som flere har peget på. Her er DBU’s holdning klar - det tydeliggør Bent Clausen gennem sine udtalelser i weekenden, bl.a. i Politiken Lørdag: 
 
»Et homofobisk tilråb er et tilråb for mange. Det er vores tankegang i unionen, og sådan bør det være alle steder«, siger Bent Clausen, der fremhæver, at DBU har sat flere tiltag i gang for at mindske antallet af episoder med homofobiske tilråb. 
 
»Fodbold er for alle, og der skal være respekt for alle, som spiller fodbold. Vi skal stå sammen som sport, både på elite- og breddeplan. Derfor har vi nedsat nogle grupper, der arbejder med at skabe det gode fodboldmiljø. Vi er også blevet meget opmærksomme på, at vi i vores træneruddannelser skal lære trænerne at tage fat i det her. Der skal være god trivsel, når man tager til fodbold«, siger Bent Clausen.
 
Homofobiske tilråb sætter spor
Som undersøgelsen viser, kan der være problemer med homofobiske tilråb til kampene. I forbindelse med undersøgelsen har to anonymiserede respondenter fortalt om deres oplevelse på grønsværen:
 
En dommer fortæller: “Som dommer har jeg flere gange måtte sanktionere racistiske eller homofobiske tilråb, men har ikke altid været god nok til det. Første gang jeg hørte en spiller kalde en modspiller for "abe" blev jeg helt paralyseret, og fik ikke reageret på den måde, jeg synes var den rigtige”.
 
En spiller har selv erfaringer med tilråb fra modstanderne: Jeg har oplevet at blive kaldt svans, bøsse, fucking idiot og truet af et holds spillere, når jeg har været ude at spille kamp med mit hold.
 
Fakta om undersøgelsen om fairplay
Tallene vedrørende homofobi er del af en rundspørge om fairplay i breddefodbold i det danske fodboldmiljø blandt 871 personer (spillere, trænere, forældre, tilskuere og dommere, hovedsageligt tilknyttet breddekampe på børne- og ungeområdet). Rundspørgen er foretaget i maj-juni 2018, og hele undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort
 
Hvor ofte oplever du homofobiske tilråb, enten mod dig selv eller andre omkring en fodboldkamp?
  • Ved næsten alle kampe: 0.5 procent
  • Ved omkring halvdelen af kampene: 1.8 procent
  • Ved få kampe: 3.4 procent
  • Ved enkelte kampe: 8.9 procent
  • Aldrig: 82.6 procent
  • Ved ikke: 2.8 procent

Log ind