DBU-direktør: Det handler om dansk fodbolds fremtid

Det er en alvorlig og ærgerlig situation, at der på nuværende tidspunkt ikke er indgået en landsholdsaftale med Herrelandsholdet. Forhandlingerne er indstillet, selvom DBU har tilbudt bedre vilkår på det sportslige område og imødekommet en lang række af spillernes ønsker på de kommercielle områder.

Landskampene mod Slovakiet på onsdag og Nations League-kampen mod Wales på søndag skal spilles. Så klar er udmeldingen fra Claus Bretton-Meyer, adm. direktør i DBU:

”Det er en dybt beklagelig situation, vi befinder os i. Både for holdet, fans og for alle i dansk fodbold. Vi havde håbet, at spillerne ville møde ind, når vi har tilbudt dem samme honorar, bonus, betalt forsikring og bedre forhold i forhold til fly, kok og behandling. Nu arbejder vi på at skaffe de bedst mulige spillere til at spille de to kampe for Danmark. Det er altafgørende for dansk fodbolds fremtid. Hvis kampene ikke spilles, risikerer vi kæmper millionbøder og udelukkelser for begge landshold - og dansk fodbold bliver slået tilbage til stenalderen på mange områder,” siger han. 

DBU og Spillerforeningen har forhandlet om en ny landsholdsaftale for Herrelandsholdet siden nytår og har i alt holdt 26 møder, heraf 16 lange møder den sidste måneds tid. Den tidligere aftale udløb d. 31. juli, hvorefter DBU’s bestyrelse forlængede mandatet til først d. 15. august og herefter til fredag d. 31. august. Da parterne ikke var blevet enige inden deadline, besluttede DBU’s bestyrelse lørdag at indstille forhandlingerne og bede DBU’s ledelse sikre, at de to landskampe bliver spillet. 

DBU’s direktør Claus Bretton-Meyer er ærgerlig over, at parterne ikke er blevet enige trods så mange møder. Han fortæller, at DBU i forhandlingerne har strakt sig langt for at imødekomme spillernes ønsker om bedre flyforhold, større og mere fleksibel behandlingsform og også de kommercielle regler. Derfor ærgrer det også DBU-direktøren, at Spillerforeningen i sidste forhandlingsuge begyndte at stille ultimative krav på områder, som DBU tidligere har afvist op til flere gange: Det handler blandt andet om arbejdsgiver-ansvar – samt om en såkaldt ’gensidig friholdelsesklausul’, som Spillerforeningen ønsker at fastholde. 

”Vi oplever, at Spillerforeningen stiller ultimative krav lige før deadline. Blandt andet kræver Spillerforeningen, at DBU ikke vil støtte Divisionsforeningen i overenskomstrelaterede sager med Spillerforeningen. Da Divisionsforeningen som bekendt jo er et af DBU’s to medlemmer, vil det være helt unaturligt, at DBU ikke har mulighed for støtte Divisionsforeningen. Det ville svare til, at DBU krævede, at LO og Spillerforeningen ikke måtte samarbejde, hvis der var en konflikt i dansk fodbold. Det giver ingen mening,” siger DBU’s direktør. 

Samtidigt har Spillerforeningen kort før deadline rejst et gammelt krav om, at DBU skal stå som arbejdsgiver for landsholdsspillerne i forsikringsforhold. Dette forhold blev også diskuteret i forhandlingerne om landsholdsaftale for Kvindelandsholdet og det ærgrer derfor Claus Bretton-Meyer, at det skal være en stopklods i forhandlingerne igen. 

”Vi er ikke - og har aldrig været - arbejdsgiver for landsholdsspillere, der jo er ansat i de klubber, de spiller i. Hvis vi skal være arbejdsgiver vil det skabe uklarheder i forhold til klubberne og også medføre en masse nye udgifter, der vil gå ud over både DBU og organiseret idræt i Danmark.  

DBU’s Ledelse er i fuld gang med at finde spillere til de forestående to landskampe. Når der er navn på spillere og træner, vil det blive meldt ud til medier og fans. 

Læs mere om den aktuelle situation i vedlagte Q&A og landsholdsforhandlingerne her og her

Log ind