DBU-regnskab med plusser og minusser

Økonomisk blev 2018 et år med både store plusser og minusser for DBU. Sportslig succes til VM og Nations League gav gode indtægter, mens landsholdskonflikt og negativt investeringsafkast trækker ned. Samlet er regnskabet fem millioner kroner bedre end budgetteret.

DBU-regnskab med plusser og minusser

Sportsligt blev 2018 et af de bedste år for Herrelandsholdet i mange år.

Først spillede holdet sig videre fra gruppespillet til VM i Rusland og tabte efter nervepirrende straffesparkskonkurrence til de senere sølvvindere fra Kroatien. Dernæst vandt holdet sin pulje i Nations League og kvalificerede sig til øverste niveau i den nye turnering.

Også økonomisk havde den sportslige succes stor betydning for DBU’s samlede regnskab, der blev godkendt af DBU’s bestyrelse på et møde i weekenden. VM-deltagelsen og puljesejren i Nations League gav samlet set 30 mio. kr. i indtægter i regnskabsåret 2018. Til gengæld kostede konflikten om ny landsholdsaftale i alt 10-12 mio. kr. – både i tabte kommercielle indtægter, erstatning til det Slovakiske fodboldforbund og i ekstraudgifter til eksterne rådgivere. Dertil kommer, at DBU har valgt at udgiftsføre IT-investeringer med det samme og er ramt af tab på investeringsresultatet, hvilket samlet set belaster regnskabet med 10 mio. kr. i forhold til det budgetterede.

”Regnskabet for 2018 viser et underskud på -10 mio. kr., hvor der oprindeligt var budgetteret med et underskud på -15 mio. kr. Samlet set er regnskabsresultatet mindre tilfredsstillende, da forbedringen på fem mio. kr. er opnået efter at ikke-budgetterede  engangsindtægter fra VM 2018 og Nations League er indtægtsført,” lyder det i bestyrelsens beretning i regnskabet.

DBU’s kasserer, Christian Kofoed forklarer, at DBU’s bestyrelse samlet set anser 2018 som et år med usædvanligt store plusser og minusser i regnskabet:

”På positivsiden har 2018 været et rigtigt godt år for Herrelandsholdet – både sportsligt og økonomisk har såvel deltagelse i VM 2018 i Rusland og i Nations League været meget positive. På negativ siden har de lange forhandlingsforløb med Spillerforeningen betydet såvel lavere indtægter fra kommercielle partnere som øgede omkostninger til henholdsvis rådgivere og kompensation til partnere og modstandere under forløbet,” skriver kassereren i bestyrelsens beretning.

”Men vi ser også omkostningerne i forbindelse med forhandlingsforløbet som en investering i fremtiden med en bedre og ikke mindst mere klar aftale om vilkårene som landsholdsspiller. På samme måde har vi udgiftsført IT-udviklingsomkostninger nu, i stedet for at vente på de økonomiske forbedringer fra nye digitale løsninger”, fortsætter Christian Kofoed

Vigtigste punkter fra 2018-regnskabet i forhold til budgettet for 2018 er blandt andet:

  • VM-deltagelse, overskud efter betaling af rejser, bonus til spillere mm. +15 mio. kr.
  • Nations League, puljesejr +15 mio. kr.
  • Kompensationer til hhv kommercielle partnere og Slovakiet -4 mio. kr.
  • Kommercielle indtægter, lavere end forventet -3 mio. kr.
  • Juridisk bistand i forhandlinger, -2 mio. kr.  
  • IT-udvikling -5 mio. kr.
  • Investeringsresultat, lavere end forventet -5 mio. kr.
  • Administration, herunder fratrædelser mm. -4 mio.

DBU’s konstituerede direktør, Kenneth Reeh, er tilfreds med, at regnskabet – trods de mange uforudsete udgifter – viser, at der i den daglige drift i DBU fortsat er god balance mellem indtægter og udgifter.

”2018 har sportsligt været et fantastisk år, som vi alle skal være stolte af. Samtidigt har vi også haft en lang og konfliktfyldt forhandling om nye landsholdsaftaler, som har kostet dyrt på mange fronter, både økonomisk og i forhold til vores omdømme. Vi er i fuld gang med at skabe et bedre samarbejde, så vi sammen med landsholdsspillerne kan øge indtægterne, både til landsholdene og til dansk fodbold samlet set,” siger han.

DBU’s bestyrelse vedtog kort før jul i et budget for 2019 med et mindre overskud. 

Log ind