Qatar skal træffe hasteforanstaltninger for at fuldføre reformprocessen og håndhæve reglerne ordentligt, inden VM begynder i november 2022. Sådan lyder opfordringer fra Amnesty International i en ny rapport, som organisationen netop har offentliggjort.

Rapporten er et reality check af situationen for migrantarbejdere i Qatar og dokumenterer på flere områder, at der i det seneste år er konstateret flere eksempler på, at de nyligt indførte, forbedrede rettigheder for migrantarbejdere ikke i tilstrækkelig grad overholdes i praksis.

Selvom Qatar har indført vigtige juridiske reformer i de senere år, er Qatar stadig ikke lykkedes med at få alle reformer omsat til reel handling på en lang række områder.

I DBU er administrerende direktør, Jakob Jensen, skuffet over, at det går langsomt med at skabe de nødvendige forbedringer i Qatar og udtaler:

”Rapporten fra Amnesty viser os desværre endnu engang, at forholdene for migrantarbejdere i Qatar stadig ikke lever op til løfterne. Det er meget ærgerligt. Tak til Amnesty for at fortsætte med at kaste lys på forholdene. Udover at fortsætte vores pres for forandringer i Qatar, vil vi naturligvis benytte rapportens anbefalinger til at tage vores egne forholdsregler, inden vi rejser til VM i Qatar,” siger Jakob Jensen og fortsætter:

”Vi har på baggrund af rapporten igen taget kontakt til FIFA og Supreme Committee i Qatar og krævet svar på, hvorfor deres egne oplysninger adskiller sig fra Amnestys rapport, ligesom vi har bedt dem give garantier for, at migrantarbejdernes rettigheders overholdes, også der hvor vi færdes under VM.”

 

Situationen er fortsat kritisk
Arbejdsforholdene for mange migrantarbejdere er stadig kritiske, og den aktuelle rapport dokumenterer, at udover reformerne stadig mangler at blive implementeret fuldt ud, så har nogle arbejdsgivere også fundet nye metoder til at omgå reglerne.

Amnesty International opfordrer med en række konkrete anbefalinger styret i Qatar, FIFA, kommercielle aktører involveret i VM i Qatar samt nationale fodboldforbund til at handle, så der kommer den nødvendige fremdrift i landet.

DBU har et løbende samarbejde med Amnesty International i Danmark og vil fortsætte med at lægge pres på FIFA og værtsnationen Qatar for at sikre bedre forhold for migrantarbejdere, der arbejder med afviklingen af VM i Qatar. DBU rejser til december til Qatar for igen at drøfte forholdene med relevante aktører og har netop præsenteret en række nye kritiske tiltag forud for deltagelsen i slutrunden næste år.

Du kan læse mere om initiativerne her og hele DBU’s arbejde og holdninger forud for VM-slutrunden i 2022 her.