Normalt er det klubberne, der bliver vurderet, men i den aktuelle evaluering af DBU´s Klublicenssystem for 'Ungdom, drenge', er det modsat klubberne, der har mulighed for at vurdere det eksisterende licenssystem.

Evalueringen blev gennemført af DBU, Projekt & Analyse og foregik ud fra en anonym besvarelse på en række spørgsmål, der tager udgangspunkt i licensklubbernes oplevelser af licenssystemet for ungdom drenge.

Et par nøglekonklusioner fra evalueringen:

  • Overordnet er licenssystemet for drenge ungdom et system, som størstedelen af klubberne i høj grad er tilfredse med.
  • Systemet skaber rammer og ro for klubbernes arbejde med talentudvikling gennem 7 hovedområder, der hænger godt sammen.
  • Klubberne oplever god hjælp og vigtig støtte fra licensadministrationen og auditørerne.

Men evalueringen viste også, at der er plads til forbedringer. Herunder et par af de mere kritiske konklusioner:

  • Mange klubber oplever systemet som et ”one size fits all” system, hvilket nogle mener begrænser diversiteten i dansk talentudvikling.
  • Klubberne med få og mange stjerner anser ikke de samme ting som vigtige. Det bliver særlig tydeligt gennem synet på hovedområdet, produktivitet.
  • Den store forskel på klubberne i licenssystemet vil være et fokusområde fremadrettet.

Systemet skal være et brugbart værktøj
Teddy Pedersen, formand for Talentudvalget, er glad for klubbernes tilbagemelding:

”Da vi introducerede det eksisterende ’stjernesystem’ i 2019, var det med henblik på at gøre det mere gennemskueligt for klubberne, hvor de kunne investere ressourcer for at optimere talentudviklingen i klubben. Det er vi lykkedes med – flere klubber fremhæver i evalueringen, at systemet er et rigtig godt værktøj til klubben i forhold til at arbejde mere målrettet med talentudvikling på,” siger Teddy Pedersen, der dog ikke mener, at det kun er det positive, der skal lægges vægt på:

”Nej, bestemt ikke. Vores seneste evaluering fra klubberne, efter implementeringen i 2019, gav jo os netop mulighed for at kunne justere, og det samme gør sig gældende med den aktuelle evaluering. Fodbolden er i konstant forandring, og det er vigtigt, at vi har et relevant og ikke et rigidt system, som klubberne kan bruge og guide sig efter i arbejdet på at skabe de bedst mulige betingelser for dansk talentudvikling,” siger Teddy Pedersen.

Talentudvalget vil nu arbejde videre med evalueringen og udviklingen af DBU’s Klublicenssystem for drenge ungdom. Med 2 årige licenser uddelt her i foråret har vi god tid til at kigge på de vigtigste budskaber fra klubberne og komme med forslag til mulige forbedringer i god tid inden næste licenstildeling i 2024 udtaler Teddy Pedersen.

Få uddybet flere af evalueringsresultaterne i overblikket her (pdf)