Highfives, god kamp

Q&A om Hele Danmarks Klubhus

Hvad er Hele Danmarks Klubhus?+
  • Hele Danmarks Klubhus er det mest ambitiøse udviklingsprojekt i dansk fodbolds historie. Vi vil skabe moderne og legende rammer for børnefodbold på tværs af hele landet – og samtidig styrke uddannelse og udvikling af trænere og frivillige i dansk fodbold
  • Nye digitale værktøjer skal gøre det lettere og sjovere at være frivillig på og uden for banen. En række Regionale Kraftcentre skal skabe nye mødesteder med deling af viden, samarbejde og stærke klubmiljøer.
  • Et nationalt Campus skal være et åbent og folkeligt samlingssted, hvor fodboldens særlige sammenhængskraft styrkes, når vores yngste befinder sig side om side med vores bedste. Hvor specialdesignede træningsfaciliteter og innovative digitale løsninger skaber optimale betingelser for både den nysgerrige leg med bolden og præstationer i verdensklasse.  
  • Med Hele Danmarks Klubhus vil vi styrke leg, læring og trivsel gennem fodboldens fællesskaber. Vi arbejder ud fra idealet PLAYFUL PERFORMANCE, hvor leg og præstationer i fællesskab med andre balanceres i alle dele af dansk fodbold – både på og uden for banen
  • Drømmen er, at fodbold i endnu højere grad bidrager til et bedre samfund for nutidens børn og fremtidens voksne, hvor flere vinder både på og uden for banen, og på den måde gør fodbold til En Del af Noget Større.
  • Med Hele Danmarks Klubhus vil vi forløse fodboldens kraft og skabe øget trivsel og sundhed blandt børn og unge og bidrage til, at Danmark bliver verdens bedste sted at være barn.
  • I arbejdet med projektet er Hele Danmarks Klubhus gået fra at være et infrastrukturprojekt til et landsdækkende infrastruktur- og kulturprojekt og har udviklet sig til et omfattende forandringsprogram. Det består af betydelige investeringer i værktøjer, der fremmer en positiv kultur, ændrer adfærd og som bidrager til at styrke holdhånden og forbedre samarbejdet i hele fodbold-systemet. Der kommer investeringer i mødesteder, faciliteter og bygninger; herunder et nyt nationalt Campus, der skal medvirke til at sikre sammenhængskraften i DBU og dansk fodbold - både eliten og bredden og hele landets forskellige fodboldaktører.
  • DBU vil gennem Hele Danmarks Klubhus tage på en omfattende udviklingsrejse med fokus på områder som tværfagligt samarbejde, brugerinddragelse, kapacitetsopbygning og nye arbejdsmetoder. Derfor er investeringen i Hele Danmarks Klubhus også en investering i dansk fodbolds fremtid og hele det danske fodboldsystem.
Hvad betyder hele Danmarks Klubhus for børnefodbolden i Danmark?+
  • Hele Danmarks Klubhus vil med programsporet Legende Fodboldmiljøer styrke kvaliteten i dansk børne- og ungdomsfodbold og bygge videre på børnefodboldens stærke fundament. Ved at gøre det sjovere og mere lærerigt at deltage i fodboldens foreningsfællesskaber vil vi motivere flere børn til at spille fodbold i længere tid.
  •  Flere børn og unge skal inviteres ind i fodboldens fællesskaber - også børn med barrierer ift. foreningsdeltagelse, ligesom vi vil fremme fodboldens rolle uden for banen som en dannelsesarena og platform for udvikling af livsfærdigheder.
  • Det skal være lettere at være frivillig børnetræner - bl.a. via digitale værktøjer, fleksible introduktionsmuligheder og kompetenceløft.
Hvad betyder Hele Danmarks Klubhus for dansk landsholdsfodbold?+
  • Som del af Hele Danmarks Klubhus vil vi etablere et nationalt Campus i Høje Taastrup med nye, moderne træningsfaciliteter og plads til, at alle de 17 danske fodboldlandshold kan træne der i forbindelse med kampe i Danmark. Der vil samtidig være faciliteter for analyse, performance og andre dele af de rammer, der skaber bedre muligheder for præstationer for de danske fodboldlandshold.
  • Nationalt Campus vil bidrage til sammenhængskraften i dansk fodbold. På tværs af DBU’s 17 landshold for begge køn, på tværs af bredde og elite og fra leg til landshold.
Kommer der regionale kraftcentre i alle dele af Danmark?+
  • Vi arbejder på op til ni Regionale Kraftcentre, der skal være samlingssteder regionalt for deling af viden og erfaring; blandt andet indenfor børnefodbold, frivillige og andre dele af dansk fodbold.
  • De regionale centre skal etableres i tæt samarbejde med relevante klubber, kommuner og partnere, så de bliver godt forankret i de regionale fodboldmiljøer.
  • Der er ikke sat endeligt nummer på antallet af regionale centre, men vi ønsker, at Hele Danmarks Klubhus bliver så landsdækkende som muligt og dermed dækker så mange regioner som muligt.
Hvad er økonomien i Hele Danmarks Klubhus?+
  • De forskellige spor i ’Hele Danmarks Klubhus’ har været under udvikling i en længere periode, hvor der sideløbende har været arbejdet på at skabe finansiering af projektet. Projektet har et samlet budget på op til 1,7 mia. kr., hvoraf op til 1,2 mia. kr. går til etablering af Campus i Høje Taastrup og op til 530 mio. kr. går til en almennyttig pulje, der omfatter programsporene ’Legende Fodboldmiljøer’ og ’Ledelse og Frivillighed’ samt etablering af ‘Regionale Kraftcentre’.
  • Hele Danmarks Klubhus er fortsat i en opstartsfase, hvor der arbejdes på både udvikling af indholdet og yderligere finansiering fra forskellige fonde, virksomheder mv. for at kunne igangsætte og realisere det fulde projekt.   
Hvor meget har de forskellige aktører bidraget med?+
  • Den Almennyttige Pulje til programsporene ‘Legende Fodboldmiljø’, ‘Ledelse & Frivillighed’ samt ‘Regionale Kraftcentre’ er på op til 530 mio. kr., hvoraf op til 150 mio. kr. kommer fra LEGO Fonden og op til 100 mio. kr. kommer fra Lars Larsen Group A/S. Der afsøges yderligere finansiering til pulje
  • AP Ejendomme investerer forventeligt 500-800 mio. kr. i Nationalt Campus og etablerer bl.a. domicil og hotel, som de bliver ejere og udlejere af. SCANDIC HOTEL A/S bliver operatør på hotellet. Høje-Taastrup Kommune vil bidrage med omkostningsreduktion ved grundkøb, offentligt område samt bidrag til grundmodning og infrastruktur, hvor Campus opføres.
  • DBU bidrager med op til 190 mio. kr., der søges fremskaffet fra UEFA/FIFA-midler samt øvrige finansieringsmidler.
Hvad sker der, hvis der ikke kommer flere penge?+
  • DBU arbejder med det mål og udgangspunkt, at det er muligt at rejse den fulde finansiering. Vi oplever stor interesse fra fonde og virksomheder mv. til at være en del af projektet, både nationalt og regionalt og inden for de forskellige elementer.
  • Hvis det teoretisk set ikke er muligt, vil DBU’s bestyrelse samt projektets partnere vurdere konsekvenserne heraf.
Er Hele Danmarks Klubhus en del af DBU - eller er det et selvstændigt projekt?+
  • Hele Danmarks Klubhus er udviklet i DBU i tæt samarbejde med DBU’s Lokalunioner, Divisionsforeningen, Kvindedivisionsforeningen samt flere af de fonde og virksomheder, der bakker op og støtter projektet økonomisk. Pt. tæller det LEGO Fonden og Lars Larsen Group A/S, der udgør de stiftende partnere i en almennyttig pulje med fokus på Legende Fodboldmiljøer, Ledelse & Frivillighed samt Regionale Kraftcentre. Der pågår dialog med flere andre fonde om at træde ind i projektet.
  • AP Ejendomme er investor, mens SCANDIC HOTEL A/S og Høje-Taastrup Kommune er samarbejdspartnere på det nationale Campus med beliggenhed i Høje Taastrup.
  • For at imødekomme en række formelle ønsker fra investorer, partnere mm. er Hele Danmarks Klubhus etableret som et IP-selskab med egen direktør og bestyrelse. Selskabet er dog en integrereret del af DBU og samarbejder i det daglige med mange forskellige afdelinger i DBU.
Hvad består Hele Danmarks Klubhus af - mere konkret?+
  • Vi arbejder med følgende spor i Hele Danmarks Klubhus: 

o   ’Legende Fodboldmiljøer’ vil styrke kvaliteten i dansk børne- og ungdomsfodbold og gøre det sjovere og mere lærerigt at deltage i fodboldens foreningsfællesskaber. En vigtig indsats bliver at gøre det lettere for frivillige børnetrænere samt at arbejde med balancen mellem leg og præstationer. ​

o   ’Ledelse & Frivillighed’ har fokus på at forbedre forholdene for de mere end 120.000 frivillige, der udgør rygraden i dansk fodbold. Med målrettede aktiviteter og nye værktøjer, får klubberne redskaber og incitament til at styrke organisation, kompetencer og bestyrelsens rolle.​

o   ‘Regionale Kraftcentre’ er regionale mødesteder med moderne rammer til videndeling, kursus- og træningsarrangementer samt regionalt fokus på fx børnefodbold, frivillighed eller andre af fokusområderne i ’Hele Danmarks Klubhus’. 

o   Nationalt Campus skal være nationalt samlingssted i Høje Taastrup for alle i dansk fodbold med DBU’s nye domicil, topmoderne træningsfaciliteter til alle landshold, innovation og analyse samt offentlige oplevelsesaktiviteter åbne for alle. 

Hvor langt er Hele Danmarks Klubhus?+
  •  Arbejdet med Hele Danmarks Klubhus har været i gang i en årrække med udvikling af de forskellige programmer med dialogmøder mv. over hele landet. Derudover er der brugt tid på dialog med relevante fonde og virksomheder ift. finansiering og udvikling af projektet.
  •  I 2025 befinder programmet sig i en opstartsfase, hvor indholdet modnes, og den resterende finansiering findes. Herefter kan programmet fortsætte ind i en forventeligt 5-årig udviklings- og implementeringsfase.