Målrigt opgør endte med dansk nederlag

Danmark overvandt en polsk drømmestart og gik til pausen med en 2-1 føring, men tabte alligevel med 3-2 til Polen

Christian Eriksen udlignede i det 18. minut den polske 1-0 føring på en flot scoring direkte på frispark. Foto: www.fodboldbilleder.dkPolsk drømmestart

Det tog ikke lang tid for polakkerne at få de mange fremmødte tilskuere i godt humør, for der var ikke engang spillet fire minutter, før et ærgerligt boldtab på midten af banen førte til at Jakub Blaszczykowski fik tid og plads på baglinjen til at slå et indlæg ind i feltet – det endte hos Mateusz Klich, der med et tørt og flot spark bragte Polen foran 1-0. Og det kunne være blevet 2-0 blot halvandet minut efter, men heldigvis var Stephan Andersen på plads og fik reddet skudforsøget.

Det tog ikke danskerne så længe at få rystet den polske chokstart af sig, og da polokkerne også skruede en smule ned for tempoet, begyndte Danmark stille og roligt at kæmpe sig tilbage i opgøret. Efter knapt et kvarters spil var Christian Eriksen manden bag et godt indlæg til Viktor Fischer, som desværre ikke fik ordentlig afsluttet – og ærgerligt nok kom der en polak i vejen, da Nicklas Pedersen kom til skud på den efterfølgende ripost.

Men blot tre minutter efter kom den danske udligning. Lukasz Szukala begik frispark på Martin Braithwaite, og selvom det skulle tages fra ca. 20 meters afstand, sparkede Christian Eriksen alligevel bolden forbi den sprællende polske keeper Szczesny. En meget flot scoring.

Efter udligningen fortsatte opgøret med at være meget lige, og begge mandskaber var flere gange lige ved at komme til gode muligheder. Den danske defensiv var dog opmærksom og på plads, William Kvist og Mike Jensen på midtbanen ydede et solidt stykke arbejde – og offensivt viste Danmark positive takter.

De positive takter første blandt andet til, at både Viktor Fischer og Martin Braithwaite var tæt på at bringe Danmark foran – sidstnævnte efter en flot brysttæmning og et godt hårdt skud, som dog gik over. Lidt over fem minutter før pausen var Polen ved at komme foran, og hvordan Lewandowski og Sobota undgik at få bolden i mål kan man stadig undres over – dog var der fløjtet for, at Lewandowski havde haft hånd på bolden.

Bedst som alle troede at den ville stå 1-1 ved pausen, så kombinerede Christian Eriksen og Nicolai Boilesen på venstrekanten, hvorefter Boilisen slog et godt indlæg ind foran mål – her kom Martin Braithwaite springende og med et fint hovedstød sørgede Esbjerg-spilleren for en dansk 2-1 føring ved pausen.

To gode polske minutter afgjorde opgøret

Fra 2. halvlegs start var Nicklas Pedersen, Nicolai Boilesen og Martin Braithwaite pillet ud, og ind kom i stedet for Nicki Bille, Peter Ankersen og Kasper Kusk, og der var ikke spillet mange minutter af 2. halvleg, før man havde set Nicki Bille i aktion tæt på polakkernes mål.

Polen virkede dog meget opsatte på ikke at skuffe tilskuerne på PGE Arena i Gdansk, og de pressede på for at få udligningen. Den danske fire-back kæde havde ikke umiddelbart i sinde at tillade en udligning, og fik også flere gange afværget gode polske muligheder.

Men i det 59. og 60. minut gik det galt to gange. Først fik Jakub Blaszczykowski tid til at finde Sobota med en fin aflevering, og Sobota takkede for afleveringen ved at sende bolden forbi Stephan Andersen – og på det efterfølgende polske angreb endte bolden efter et par tilfældigheder hos Zielinski, der resolut hakkede til bolden, og så var der atter glæde blandt de 35.000 fremmødte polakker.

De to hurtige scoringer gav hjemmeholdet ekstra selvtillid og i de næste 5-10 minutter blev der lagt et tungt pres ned med det danske mål. Det tunge pres blev afværget, og i lighed med i 1. halvleg, så kom Danmark igen bedre og bedre med i kampen – uden dog at tilspille sig de store chancer.

I den sidste del af opgøret sås det tydeligt, at Polen gerne så kampen slutte 3-2, og de faldt længere og længere tilbage på banen – og brugte ikke specielt mange kræfter på at true det danske mål.

I kampens sidste minut var Casper Sloth tæt på at komme til skud, men der kom en polsk forsvarer i vejen – og selvom der kortvarigt var håb om et dansk straffespark, så var det korrekt at dommer Yamamotos fløjte forblev tavs. I det 3. tillægsminut fik Nicki Bille muligheden for at udligne, men skuddet gik et godt stykke over.

Dermed endte det med en polsk 3-2 sejr. Danmark fik desværre ikke revancheret 0-4 nederlaget til Armenien, men indsatsen og spillet var godt – og med en lille smule held, så havde Danmark fortjent fået uafgjort med hjem.

Matchfacts

Startopstillingen:
Stephan Andersen - Lars Jacobsen, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Nicolai Boilesen - William Kvist, Mike Jensen - Christian Eriksen - Martin Braithwaite, Nicklas Pedersen, Viktor Fischer

Mål:
4’ 1-0, Mateusz Klich
18’ 1-1, Christian Eriksen
45’ 1-2, Martin Braithwaite
59’ 2-2, Waldemar Sobota
60’ 3-2, Piotr Zielinski

Ind- og udskiftninger
46’ Kasper Kusk Larsen IND - Martin Braithwaite UD
46’ Peter Ankersen IND - Nicolai Boilesen UD
46’ Nicki Bille Nielsen IND - Nicklas Pedersen UD
64’ Jannik Vestergaard IND - Simon Kjær UD
72’ Michael Krohn-Dehli IND - Viktor Fischer UD 
78’ Casper Sloth IND - Mike Jensen UD

Statistiske vinkler EFTER kampen mod Polen:

  • Danmark tabte en officiel A-landskamp til Polen for første gang i knap 30 år. Samtidig var det første gang siden september 1977 (og 5. landskamp i alt), at Polen formåede at score mindst 3 mål mod Danmark.
  • Peter Ankersen og Nicki Bille Nielsen blev sammen debutanter nr. 774 og 775 på det danske A-landshold ved indskiftningen fra 2. halvlegs start. Senere i 2. halvleg fik også Jannik Vestergaard debut for Danmark.
  • Martin Braithwaite scorede sit første mål for Danmark i sin 2. landskamp. Han er den eneste af de seneste 11 debutanter, der har scoret for Danmark.
  • Lars Jacobsen og William Kvist var eneste danske gengangere fra seneste A-landskamp mod Polen den 1. juni 2008 i Chorzow.
  • Morten Olsen fejrede sin 64 års fødselsdag ved for første gang at være i aktion for Danmark som enten spiller eller træner.

 

Artiklen er forfattet af DBU's officielle statistikere danskfodbold.com

Af: Jan Vinberg Eliassen / danskfodbold.com - 14. august 2013, 23:13

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første