Corona-krisen i hele Europa har siden marts betydet, at størstedelen af europæisk fodbold er blevet lukket. EM-slutrunder er blevet rykket, UEFA’s klubturneringer har ligget i dvale, og mange nationale ligaer har haft pause og er først ved at blive genstartet i disse uger.

Nu har UEFA lagt en plan for gennemførelse af de europæiske klubturneringer for både kvinder og mænd samt for afviklingen af landskampe for alle landshold. Planen er til eftermiddag blevet præsenteret og godkendt af UEFA ExCo på et virtuelt møde. På mødet præsenterede UEFA en ’medicinsk protokol’, der skal opfyldes til alle kampe i UEFA-regi – både klubber og landshold.

Herudover er det en forudsætning for afviklingen af kampene, at de til enhver tid gældende krav og regler i landene overholdes.

Den ansvarlige tilgang er altafgørende for, at europæisk fodbold kan komme i gang igen, understreger DBU’s formand, Jesper Møller, der også er medlem af UEFA Exco:

”Corona har skabt en historisk stor sundhedskrise i hele Europa og også ramt både klub- og landsholdsfodbold. Det er positivt, at vi har fået gang i de fleste nationale ligaer og nu har en plan for, hvordan vi kan komme i gang med de europæiske turneringer og landskampe senere på året. Planen er skabt i et stærkt og konstruktivt samarbejde mellem UEFA, de nationale forbund, klubber og ligaer. Vi skal fortsat overholde myndighedernes krav og passe på hinanden, så vi sikrer, at fodbold ikke spreder smitte,” siger Jesper Møller.

Følgende plan er blevet lagt for europæiske fodbold:

  • Champions League, Europa League og Women’s Champions League færdigspilles i august, om nødvendigt på neutral bane.
  • De tre turneringer afvikles alle som en ‘Final Eight’-turnering med deltagelse af de otte tilbageværende klubber. Kampene spilles på neutral grund med kun én knock-out-kamp i hver runde. De resterende retur-kampe i 1/8-delsfinalerne færdigspilles som planlagt, og UEFA vil melde spillesteder for disse kampe ud snarest muligt. Det betyder, at det endnu ikke vides, om FC København spiller returopgør mod tyrkiske Basaksehir i Telia Parken.
  • Kvalifikationen til næste sæsons gruppespil i Champions League og Europa League begynder i august. Runder afvikles som enkeltopgør, hvor hjemmebanefordel findes ved lodtrækning. Playoff og gruppespil spilles fra oktober.
  • Nations League afvikles som først planlagt i tre terminer til efteråret, hvoraf terminerne i oktober og november kommer til at omfatte tre kampe. Herrelandsholdet spiller dermed seks Nations League-opgør i september til november plus en mulig venskabskamp i henholdsvis oktober og november. Læs mere lige her.
  • U21-EM afvikles i foråret og sommeren 2021 i et nyt turneringsformat.
  • Kvindelandsholdets program fastholdes. Se programmet her.

Læs mere om UEFA's plan lige her.

 

København officielt EM-vært i 2021
På onsdagens UEFA-møde blev det også besluttet, at sommeren 2021 bliver med en historisk fodboldfest i København og hele Danmark. Den danske hovedstad beholder sit værtskab til det udsatte EURO 2020 næste år sammen med de 11 andre værtsbyer.

Allerede i slutningen af april meddelte DBU, Københavns Kommune, Telia Parken og Sport Event Denmark, at parterne i samarbejde er klar til en ekstraordinær sports-sommer med både EM og Tour de France. Og nu ligger det endeligt fast, hvilket glæder DBU-formanden:

”EM på dansk jord bliver historisk med fire kampe til København og fodboldfest i hele landet. Det er en af de største begivenheder i verden og vil blive husket for evigt i dansk sportshistorie. Slutrunden bliver en kæmpe begivenhed, både for Herrelandsholdet, de danske fans og alle, der elsker fodbold. Vi glæder os til en uforglemmelig sports-sommer i 2021,” siger Jesper Møller.

Herrelandsholdet spiller dermed alle tre gruppekampe foran tusindvis af danske fans i Telia Parken, når det i juni går løs mod Finland, Belgien og Rusland.