Tidslinje over DBU's aktiviteter

 

2022

DBU og Amnesty rådgiver danske fans om VM i Qatar. Derfor er der udarbejdet særligt materiale til de danske fans, der overvejer at tage af sted til slutrunden senere på året. Læs mere her

 

I marts måned er DBU til Foretræde hos Folketingets Kulturudvalg. Præsentationen kan ses her

Senere samme måned er der FIFA-kongres i Qatar. Her skærper de nordiske fodboldforbund kritik og krav til FIFA ved valg af VM-værtslande i fremtiden. Læs mere her

 

2021


I december er DBU i Qatar for tredje gang. Besøget byder både på møder med Qatar og FIFA samt fokus på øget pres og opfølgning på reformer. Læs mere om besøget her


I slutningen af november måned sender de nordiske forbund, bestående af det danske, svenske, islandske, finske og færøske, et brev til FIFA på baggrund af tilbageholdelsen af de norske journalister i Qatar og den frie presse. Læs brevet her.

Tidligere i november offentliggør DBU en række kritiske tiltag forud for slutrunden i Qatar, som både omfatter de kommercielle partnere, rejseaktivitet til Qatar, fans på stadion og en række andre områder.
Det kan du læse mere om her.

Klynge Herrelandsholdets sidste VM-kvalifikationskamp på dansk jord i 2021, hvor holdet vinder 3-1 over Færøerne.

 

Amnesty International offentliggør rapporten ’Reality Check 2021: A year to the 2022 2022 World Cup’, som er et reality check af situationen for migrantarbejderne i Qatar. Læs mere her.

DBU sender endnu et brev til FIFA på baggrund af rapporten fra Amnesty International.
Brevet kan læses i sin fulde længde her.

 

De nordiske forbund holder i oktober møde med den øverste ansvarlige for VM i Qatar, Hassan Al-Thawadi, for at drøfte udviklingen på menneskerettighedsområdet. Læs blandt andet om danske fans og journalisters adgang til stadion her.


I september skriver DBU og de nordiske fodboldforbund et nyt brev til FIFA for at lægge mere pres for at skabe yderligere forbedringer for migrantarbejderne i Qatar. Læs mere her


Til pressemøde i august gør DBU opmærksom på deres handlinger og holdninger i forbindelse med VM-kvalifikationen. Læs mere her.


I maj doneres der mere end 50.000 kr til migrantarbejderne i Qatar. Beløbet er indsamlet på baggrund af trøje-salget af 'Football Supports Change', som Herrelandsholdet bar forud for VM-kvalifikationskampen mod Moldova i marts måned. Læs mere her

De nordiske lande kritiserer på FIFA’s årlige kongres menneskerettighedsforholdene i Qatar forud VM-slutrunden. Læs mere her. 

Tidligere på måneden er DBU sammen med andre europæiske fodboldforbund til møde med FIFA. Mødet er kommet i stand efter Danmark, Norge og Sverige sendte breve til FIFA vedr. forholdene i Qatar. Læs mere
her

I samme måned afholdes pressebrief med Jesper Møller, der orienterer den danske presse om DBU's arbejde nu og frem mod VM i 2022. Se præsentation her.

 

Møller og presse Jesper Møller til pressebrief om VM i Qatar i maj 2021. Foto: fodboldbilleder.dk

 

Jesper Møller gæster DBU's podcast, Landsholdslejren, hvor han svarer på spørgsmål fra medlemmer af fanklubben. Lyt til podcasten her


I april sender DBU et brev til FIFA's topledelse vedr. forholdene i Qatar. For menneskerettighederne skal overholdes, allerede eksisterende lovgivning skal implementeres, og så skal der foretages en omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt migrantarbejderne i Qatar.
Læs DBU's brev til FIFA her

 

I marts stiller Herrelandsholdet op til holdfoto før VM-kvalifikationskampene mod Moldova og Østrig iført trøjen ’Football Supports Change’ for at markere deres modstand mod de forringede menneskerettigheder i Qatar. Det sker i samarbejde med spillere fra Holland og Belgiens landshold. 

De signerede trøjer, der er lavet i samarbejde med hummel, er sat til salg på auktion, og alle indtægter fra auktionen og salget af trøjerne går til migrantarbejdere og deres familier i Qatar. Amnesty har bidraget med mulige ideer til aktører, der kan hjælpe med at finde en organisation, som arbejder med at hjælpe migrantarbejderne. Læs mere her.

 

Trøjemarkering Spillere fra Herrelandsholdet iført trøjen 'Football Supports Change'. Foto: fodboldbilleder.dk


I marts deltager formand Jesper Møller i ’Organising Committee for FIFA Competition’s, hvor forberedelserne til VM i Qatar er på dagsordenen. Jesper Møller har været medlem af komiteen siden 2017, der er den ansvarlige FIFA-komité for alle VM-slutrunder i FIFA-regi. VM i Qatar 2022 og menneskerettighedsforholdene har været omtalt og påtalt på langt størstedelen af komitémøderne.


DBU's bestyrelse fastholder den fortsatte kritiske dialog med Qatar og godkender samtidigt et positionspapir om DBU's holdning til VM i Qatar.
Læs mere her og find positionspapiret her


I januar afholdes høring om Qatar-debatten. Med under to år til FIFA VM i Qatar fortsætter debatten om menneskerettigheder og arbejdsforhold i Golfstaten - både i medier, blandt meningsdannere og i DBU. Derfor inviterede DBU’s Governance- og Udviklingskomité - med Helle Thorning-Schmidt i spidsen - til virtuel Qatar-høring for at gøre komiteen og DBU klogere på debatten. Læs mere her. 

2020 

I efteråret er der igen debat om Danmarks potentielle deltagelse ved VM i Qatar. Debatten skydes i gang, da spillerne på Herrelandsholdet knæler mod racisme og diskrimination forud for landskampe i Nations League mod blandt andre England og Belgien.  


I oktober deltager formand Jesper Møller i et møde med formænd og generalsekretærer for de nordiske fodboldforbund samt FIFA’s øverste administrative ledelse. Her fremhæves især bæredygtighed og de nordiske landes ønsker i forhold til arbejdstagerområdet. Læs mere her.


Rapporter fra Amnesty International og Human Rights Watch påpeger fortsatte udfordringer i Qatar, når det kommer til rettigheder og vilkår herunder minimumsløn, arbejdstid og udrejsetilladelser. Læs mere her.

 

 

2019 

DBU og Amnesty forlænger samarbejdsaftalen, som skal være med til at sikre fodboldens samfundsansvar på både det nationale og internationale plan.


I januar er Jesper Møller sammen med repræsentanter fra de nordiske fodboldforbund i Qatar for at se på forholdene for anden gang på
 2,5 år. Læs mere her.

Qatar2 Privatfoto

 

DBU er til foretræde i Folketinget hos Kulturudvalget i oktober. Præsentationen ses her.


I efteråret er der arrangement
for medlemmer af Herrelandsholds fanklub med deltagelse og oplæg af blandt andre formand Jesper Møller.  


Amnesty International udgiver en rapport om blandt andet manglende lønudbetaling til migrantarbejderne. Læs mere her.


Jesper Møller er paneldeltager i den internationale sportskonference Play the Game,
der omhandler integritet i fodboldens verden. Konferencen foregår i Colorado Springs i USA. Her taler Jesper Møller om good governanceintegritet i fodboldens verden og åbenhed med udgangspunkt i de reformer, som fodbolden har gennemgået i Danmark og internationalt i UEFA og FIFA de senere år. Læs mere her.

 

 

2018

Det besluttes, at DBU og de nordiske fodboldforbund skal til Qatar i 2019 for at se på forholdene. Læs mere her. 

 

 

2017

Offentliggørelse af den såkaldte Garcia-rapport. Rapporten, der undersøger uregelmæssigheder i forbindelse med tildeling af VM-værtskaberne for slutrunderne i 2018 og 2022, viser, at der godt nok er fundet uregelmæssigheder sted. Men der er ingen rygende pistol om hverken Rusland (2018) eller Qatar (2022).

I forbindelse med offentliggørelsen mener DBU, at indholdet ikke afslører meget nyt, men omvendt har rapporten haft storpolitisk betydning i FIFA og medvirket til at få fjernet to præsidenter og sat en masse reformer i gang.  

I forhold til Qatars VM-værtskab, må vi forvente, at alle uregelmæssigheder sanktioneres, men det er - naturligvis – en opgave for det uafhængige disciplinærsystem, i sidste ende idrættens ankeinstans, CAS.

 

 

2016

I november besøger Fagbevægelsen, menneskerettighedsorganisationer, DBU og de nordiske fodboldforbund Qatar. Læs mere om besøget her

I forbindelse med turen til Qatar fastslår DBU og de andre nordiske fodboldforbund, at der er behov for en fortsat kritisk dialog med VM-værterne. På besøget lykkes det DBU at etablere en direkte og kritisk dialog med topfolk hos myndighederne i Qatar. Læs mere her


I oktober besøger DBU-formanden den nye præsident i FIFA, Gianni Infantino. På mødet informerer Jesper Møller FIFA-præsidenten om en planlagt tur til Qatar med de andre nordiske fodboldforbund samt flere nordiske fagbevægelser. Læs mere her.


Amnesty International udgiver rapporten ‘
The Ugly Side of the Beautiful Game’, der kortlægger manglende lønudbetalinger, dårlige leveforhold og trusler mod de arbejdere, der klager over arbejdsforholdene. 
På baggrund af rapporten vælger DBU at lægge yderligere pres på Qatar på grund af kritisable arbejdsforhold ved stadionbyggerierne forud for VM-slutrunden i 2022.
Læs mere her.  


I februar vælges Gianni
Infantino som ny præsident for FIFA, og en lang række reformer vedtages på FIFA’s ekstraordinære kongres i Zürich. Reformer er med til at skabe åbenhed i budprocessen til et VM, hvor kongressen – med alle 211 medlemslande – fremover får det endelige ord. Læs mere her.

 

 

2015 

DBU og Amnesty indgår i december en samarbejdsaftale, der skal ruste DBU til at arbejde med menneskerettigheder i det internationale arbejde samt internationale kampe og turneringer.

DBU’s formand Jesper Møller deltager i debat på den internationale sportskonference Play the Game, der afholdes i Aarhus i oktober. Her drøfter han FIFA’s fremtid sammen med en række kandidater til FIFA-præsidentvalget, der afholdes i februar 2016. Fra Jesper Møllers side lyder ønsket til den fremtidige FIFA-ledelse på gennemsigtighed, ordentlighed og menneskerettigheder – herunder i forhold til Qatar. 


2014 

Åbenhed og transparens er altafgørende i debatten om valget af Qatar som vært for VM i 2022. Derfor vil DBU-formand Jesper Møller have hele Qatar-rapport offentliggjort. Læs nyheden her.

 

 

2010 

Qatar vælges som værtsland til VM i fodbold 2022. Udpegningen foretages af FIFA’s daværende Eksekutivkomite, hvor DBU ikke havde sæde. 

 

Sepp Blatter 2010 Fotokreditering: Philippe Desmazes/AFP/Ritzau Scanpix

 

Udpegningen af værtslandet for VM 2022 sker i samme forbindelse med udpegningen af værtslandet for VM i 2018, der som bekendt gik til Rusland. 

Eksekutivkomiteen er i dag erstattet af det såkaldte FIFA Council, hvor DBU ej heller har sæde.